Wandelaars zijn erg tevreden over de goede paden in de gemeente Tholen FOTO IMAN FASE
Wandelaars zijn erg tevreden over de goede paden in de gemeente Tholen FOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

Wandelaars, duikers en fietsers weten Tholen te vinden

THOLEN - Hoeveel geld geven duikers, wandelaars en fietsers in de gemeente Tholen uit en waar komen deze mensen allemaal vandaan? Het antwoord op die vragen is in de periode september tot december 2017 onderzocht en de resultaten worden maandag 5 maart gepresenteerd aan gemeenteraadsleden tijdens de commissievergadering Ruimte. De resultaten en aanbevelingen worden meegenomen in het nieuwe toeristische beleidsplan 2018-2021.

DOOR REMKO VERMUNT

Een stagiaire van de Hogeschool In Holland heeft in de periode september tot december 2017 onderzoek gedaan naar de duiker, fietser en wandelaar op Tholen middels een enquête. Slechts 38 wandelaars en zeventig fietsers hebben een volledig ingevulde enquête ingeleverd in tegenstelling tot de 396 duikers die de vragenlijst volledig hebben ingevuld. Volgens de onderzoeker is de lage respons te wijten aan de periode waarin het onderzoek is uitgevoerd. "Wandelaars en fietsers waren moeilijk te bereiken in deze periode."

Duikers

In totaal zijn 288 Nederlandse duikers en 107 Belgische duikers geënquêteerd. "De Nederlandse duikers komen vooral uit Noord-Brabant en Zuid-Holland." Het gaat vooral om mannen (74 procent) en zeventig procent van alle duikers is veertig jaar of ouder. "De duikers zijn hoogopgeleid en hun maandelijkse netto-inkomen is hoog." Op de vraag hoeveel geld de duikers uitgeven als ze in de gemeente Tholen komen duiken, reageren 34 duikers met nul euro. Slechts twee procent geeft 101 tot 150 euro uit. Het merendeel (31 procent) geeft tussen de elf en 25 euro uit, gevolgd door 21 procent die 26 tot vijftig euro uitgeeft. "Het totale gemiddelde wat de duikers uitgeven is circa 22,90 euro per dag per persoon." Het meeste geld wordt uitgegeven in restaurants en/of café/bars én aan het vullen van duikflessen.

'Duikers geven circa
22,90 euro uit per
persoon per dag'

Fietsers

Van de zeventig fietsers die benaderd zijn komen de meesten uit de gemeente Tholen. "Het merendeel van de recreatieve fietsers in Tholen is ouder dan vijftig jaar (69 procent) en de hoogst genoten opleiding is vmbo of middelbaar beroepsonderwijs." Ook het maandelijks netto-inkomen van de fietsers ligt iets lager dan dat van de duikers. Van de zeventig fietsers gaven er zestien aan geen geld te besteden op het eiland tijdens het recreatieve fietsen. De overigen geven gemiddeld 13,50 euro uit per persoon per dag. In tegenstelling tot de duikers zijn er wel meer wandelaars die wat meer uitgeven. Negen procent geeft aan tussen de vijftig en 75 euro uit te geven. Ook hier wordt het meeste geld besteed aan restaurants en cafés.

Wandelaars

Wandelaars die ondervraagd werden komen voornamelijk uit de gemeente Tholen en zijn tussen de 40 en 59 jaar oud. Van de 36 wandelaars gaf 37 procent aan geen geld uit te geven tijdens het wandelen. Het gemiddelde wat wandelaars uitgeven is circa 10,20 euro per persoon per dag. Ook zij geven dat geld dan voornamelijk uit aan restaurants of cafés.

Pluspunten

De onderzoeker heeft de wandelaars, duikers en fietsers ook gevraagd naar de pluspunten van de gemeente Tholen. Duikers worden voornamelijk getrokken door de ruime parkeergelegenheid, de sanitaire voorzieningen en de duiktrappen. Fietsers gaven juist aan de kwaliteit van de fietspaden erg te waarderen, net als de omgeving, bewegwijzering en horecagelegenheden. Wandelaars vinden de kwaliteit van de wandelpaden erg fijn en net als de fietsers zijn zij ook erg te spreken over de omgeving, de routes, de bezienswaardigheden en de uitzichtpunten. [l]