De gymzaal wordt als het aan Concordia ligt omgebouwd tot muziekzaal FOTO GOOGLE MAPS
De gymzaal wordt als het aan Concordia ligt omgebouwd tot muziekzaal FOTO GOOGLE MAPS Foto: Google Maps

Gymzaal wordt muziekzaal Concordia

THOLEN - De gymzaal aan de Zoekweg wordt als het aan muziekvereniging Concordia ligt omgebouwd tot een muziekzaal. De muziekvereniging wil het gebouw voor het symbolische bedrag van één euro overnemen van de gemeente. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om akkoord te gaan met dit voorstel.

DOOR REMKO VERMUNT

Muziekvereniging Concordia was tot 2007 gehuisvest in de voormalige kleuterschool aan de Oudelandsepooort. Omdat een projectontwikkelaar hier woningen wilde realiseren, moest Concordia uitwijken naar noodunits bij de gymzaal aan de Zoekweg. De vereniging maakt sindsdien al wel gebruik van de gymzaal als repetitieruimte, maar de noodunits worden gebruikt voor de overige zaken zoals vergaderruimte, sociale ruimte en instrumentenberging. Nu, ruim tien jaar later, heeft Concordia de ambitie uitgesproken om volledig in de gymzaal te trekken. "Zij vragen hiervoor een eenmalige bijdrage van 357.100 euro in renovatiekosten", stelt de gemeente. De vereniging investeert zelf 35.000 euro in duurzame energieopwekking en de inrichting.

Masterplan

In 2009 heeft de gemeenteraad het Masterplan Tholen vastgesteld en naar aanleiding daarvan werd in 2011 onderzoek gedaan naar een uitbreiding van sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet met onder andere een sportzaal en een muziekzaal voor Concordia. Uit het onderzoek kwamen vijf varianten die qua investering uiteenliepen tussen de 4,6 en 7 miljoen euro. Om financiële redenen is toen besloten deze investering vooruit te schuiven naar 2028. "Het vraagstuk 'huisvesting Concordia' is sindsdien geparkeerd in afwachting van alle ontwikkelingen in het Masterplan-gebied." Door de verhuizing van sportactiviteiten van de Zoekweg-gymzaal naar de Westerpoort-gymzaal en het besluit van Montesorri BS De Kraal om niet te participeren in de Brede School is het vraagstuk van Concordia weer opgepakt."

Overige ideeën

Omdat de Montessorischool niet meer wil verhuizen naar de Brede School komt er ruimte vrij. Daarom is samen met Concordia bekeken of de vrijgekomen ruimten geschikt zijn voor huisvesting van de vereniging, maar dat was niet het geval. "De functionele eisen ten aanzien van de akoestiek en de hoogte van de muziekzaal en de gebruikerstijden in relatie tot de scholen maakten die niet mogelijk." Omdat de vloer van de gymzaal aan de Zoekweg zodanig slecht is dat het niet verantwoord meer was om de sportactiviteiten in de gymzaal voort te zetten werd besloten om de activiteiten alvast te verhuizen naar de gymzaal van het Westerpoort. "Muziekvereniging Concordia is nu de enige gebruiker van de gymzaal."

De gemeenteraad gaat op dinsdag 6 maart in gesprek over het voorstel en op donderdag 15 maart wordt de knoop doorgehakt. [l]