De klucht zorgde voor lachende gezichten in de zaal
De klucht zorgde voor lachende gezichten in de zaal Foto: Frits Simons

Chaotische taferelen bij Hotel het Rustpunt

SINT-ANNALAND – Van alles ging er mis bij de voorbereidingen maar toch zorgden de acht toneelspelers van Toneelclub Poortvliet ervoor dat de hele voorstelling prima verliep. Er ging ook echt van alles mis in de klucht en met het humoristische woordgebruik werd het een zeer ontspannen avond voor de toeschouwers die er echt van konden genieten.

DOOR FRITS SIMONS

Na het welkomstwoord gaf een gespannen Herberien Theunissen ( regie ) uitleg over de voorbereidingen in de achterliggende maanden. Er waren nogal wat strubbelingen geweest. Er was een nieuwe toneelspeler bijgekomen die zich later weer terugtrok. Op het laatst werd er een nieuwe jonge nieuwe speler gevonden ( Iris Goense ) die zich in korte tijd moest inspelen. Telkens waren er spelers afwezig door de griep. De hoofdrolspeler ( Daan Goense ) loopt nog steeds met gips en souffleur Wim de Rijke maakte een val bij de opbouw van het podium terwijl Kees Droogers nog steeds verkouden is maar toch meedoet.

Klucht

Desondanks lukte het allemaal prima. Hotel Het Rustpunt was recent overgegaan in handen van manager Frits. Samen met het Franse kamermeisje Elise probeert hij het hotel te runnen. Dat valt nog niet mee want het hotel moet duidelijk aangepast worden aan de normen van de moderne tijd. Terwijl Elise de manager probeert te versieren, komt er ineens een boeking binnen voor 10 kamers. Frits belt het arbeidsbureau en die zullen voor personeel zorgen. Dan ineens komen Joop en Door binnen. Frits denkt dat dit al het beloofde personeel is maar het zijn twee mensen die gevlucht zijn uit een inrichting. Elke keer weer wordt er op de hotelbel gedrukt en ontstaan er hachelijke taferelen want het hotel moet binnen een week aangepast worden om de gasten voor een congres te kunnen ontvangen die de 10 kamers geboekt hebben. Joop kan de opdrachten niet aan en Door als zijn begeleidster moet ervoor zorgen dat het niet uit de hand loopt. Dat loopt het wel en het is hard nodig dat Joop zijn pillen inneemt. Na veel geharrewar lukt dat eindelijk terwijl Elise nu Joop probeert te versieren tot ongenoegen van Door.

Nieuwe gasten

Dan raakt ineens alles in een stroomversnelling als onverwachts een nieuwe gast binnenkomt: De hautaine juffrouw Alida die op zoek is naar rust. Ze krijgt kamer 6 en Joop moet de koffers bezorgen. Dat lukt elke keer niet want de lift is kapot en de keuken komt onder water te staan omdat een kraan bleef lopen. De uiterst verbolgen Alida doet haar beklag. Dan dient zich een tweede gast aan: Roger. Hij deelt aan Frits mee dat hij eigenlijk een recensent is en een verslag gaat maken. Elise vraagt naar zijn geaardheid en daar is hij zeer over verbolgen terwijl hij alle gebreken van het hotel aan de kaak stelt tot wanhoop van manager Frits. Alida zoekt dan troost in de jenever en ook Joop raakt daar per ongeluk van onder de invloed. Tot overmaat van ramp komt dan Sjors binnen als nieuwe gast die duidelijk op mannen valt. Hij krijgt dezelfde kamer als de laatste binnenkomende gaste Marina.

Slot

Uiteindelijk komt in het tweede bedrijf alles goed en in de pauze is er een loting ten bate van de kas. De organisatie kan terugzien op een geslaagde toneelavond. [l]