Onoverzichtelijk verkeer bij De Kraal FOTO ERWIN RAAS
Onoverzichtelijk verkeer bij De Kraal FOTO ERWIN RAAS Foto: Erwin Raas

Verkeersproblematiek bij basisscholen blijft

THOLEN - De verkeersveiligheid op de Molenvlietsedijk wordt aangepakt. Dat heeft de gemeente Tholen besloten na een e-mail van een bezorgde ouder. Er worden onder andere hekjes geplaatst bij de oversteekplaatsen aan de Molenvlietsedijk. Daarnaast wordt Veilig Verkeer Nederland, afdeling Tholen betrokken bij de problematiek. Afgelopen week werd de situatie nog eens besproken in de commissie Ruimte.

DOOR REMKO VERMUNT

Een ouder van twee schoolgaande kinderen vroeg de gemeente om hulp bij het realiseren van een veilige oversteekplaats voor de scholen aan de Molenvlietsedijkweg. "Bijna dagelijks gebeurt het dat kinderen op de zebrapaden bijna aangereden worden, automobilisten gewoon niet stoppen en zelfs extra gas geven terwijl kinderen staan te wachten om over te steken of dat de auto's al rijden terwijl de kinderen nog op de zebrapaden lopen", stelde de vrouw. Op social media kreeg de vrouw veel bijval van ouders die hun kind naar school brengen. In haar mail aan de gemeente vroeg ze onder andere hulp bij het realiseren van een klaar-oversysteem. "Van de ouderraad kreeg ik het antwoord dat het vroeger bestond, maar dat mensen er gewoon simpelweg geen tijd meer voor hebben in verband met werk, etc."

Acties

De gemeente heeft naar aanleiding van de mail laten weten dat er hekjes worden geplaatst bij de oversteekplaatsen aan de Molenvlietsedijk, zodat de kinderen minder snel het zebrapad oprennen c.q. fietsen. "Voor het gedrag van de automobilisten gaan we Veilig Verkeer Nederland, afdeling Tholen, erbij betrekken. Zij kunnen tijdens haal- en brengtijden bij de school ouders aanspreken op hun gedrag. Ook zien zij misschien mogelijkheden om een poule op te zetten voor verkeersbrigadiers." De gemeente beaamt dat er een verkeersbrigade actief is geweest op de Molenvlietsedijk. "Echter vanwege gebrek aan vrijwilligers is deze opgeheven. In de e-mail is ook gevraagd om de BOA in te zetten om de verkeersveiligheid te handhaven. De BOA is hier alleen niet toe bevoegd."

Wijkagent

Volgens de gemeente is dit een bevoegdheid van de politie. "We kunnen de wijkagent vragen om te gaan kijken op de haal- en/of brengtijden. We gaan de scholen benaderen om aandacht aan de verkeerssituatie te besteden in de nieuwsbrief die door hen aan de ouders wordt gegeven. Dit gaat enerzijds over het gedrag van automobilisten en anderzijds hoe de voetgangers en fietsers zich moeten gedragen." In overleg met de Stuurgroep Brede School is daarnaast besproken dat er vier parkeerplaatsen aangewezen worden voor deze busjes. Zij hebben zo meer ruimte en er is dan geen noodzaak meer om achteruit te rijden.

Oplossingen

Een bezorgde Erwin Raas droeg tijdens de commissievergadering aan dat er ook problemen spelen aan de Zoekweg, maar hij komt ook meteen met oplossingen. Hij stelt onder andere voor om een gele lijn te plaatsen langs de Zoekweg, zodat voor automobilisten duidelijk is dat hier niet geparkeerd mag worden. Een andere oplossing voor de chaotische verkeersproblematiek is het verwijderen van één van de zebrapaden. "Als het eerste zebrapad vrij is, maar het tweede niet, dan kom je als automobilist vast te staan op het kruispunt en dat zorgt voor chaotische taferelen", aldus de bezorgde inwoner. De belangrijkste wijziging is volgens hem de uitrit van de parkeerplaats. Die lag eerst ter hoogte van de Tholense Boys, maar ligt nu precies bij de uitgang van de Kraal, waardoor weinig overzicht is. "Wat mij betreft moet die uitgang terug naar z'n oude plek. Als laatste wil ik adviseren om de huidige situatie te laten bekijken door een echte verkeersdeskundige." Wethouder Harmsen laat weten dat de problemen bij de Zoekweg nieuw zijn. "Er zijn goede oplossingen geboden, maar dat willen we dan wel in samenspraak met de scholen oppakken. Want de situatie zoals die nu is, is overeengekomen met de scholen." [l]