Afbeelding
Foto:

Ken jij die ene vrouwelijke truckchauffeur?

De Internationale Vrouwendag mag dan achter de rug zijn, in de meeste bedrijfssectoren zijn het nog steeds de mannen die de scepter zwaaien.

Bouw en techniek bijvoorbeeld zijn nog steeds voorbehouden aan mannen, terwijl in de administratieve sector en in de zorg relatief vaak veel vrouwen werkzaam zijn.

Patroon

Het lijkt vaak vanuit traditie geboren dat dit patroon niet of nauwelijks verandert. Want zeg nou eerlijk: die bestuurder van de vrachtwagen die je op de weg tegenkomt is toch vrijwel altijd een man. Vrijwel, want ze zijn er wel: truckchauffeuses. Maar om ze te spotten moet je wel erg je best doen.

Uitzondering

En bij een bezoek aan een garage wordt het probleem aan je auto toch altijd verholpen door een man? Anders is dat misschien als je een nieuwe auto wil kopen: ze duiken steeds vaker op, autoverkoopsters. Toch, let er maar op, is dat eerder uitzondering dan regel.

Typisch

Overigens wordt gesproken van een typisch mannen- of vrouwenberoep als zestig tot tachtig procent van de werknemers hieruit bestaat. Zie jij op korte termijn meer dan de helft van de bouwvakkers uit vrouwen bestaan? Niet erg waarschijnlijk toch?[l]FOTO SHUTERSTOCK