Afbeelding
Foto:

Sluiting van de Schelp: de strenge eisen waaraan zwembaden moeten voldoen

BERGEN OP ZOOM - Al ruim twintig jaar genieten Bergenaren massaal van zwembad de Schelp. Maar donderdag moest het bad ineens per direct dicht. De veiligheid kon niet worden gegarandeerd. Wat is er nou precies onveilig aan het decennia-oude bad?

DOOR HANNEKE MARCELIS

Sinds 2016 zijn de veiligheidsnormen waaraan zwembaden moeten voldoen strenger gemaakt. De aanleiding hiervoor was een tragisch ongeval. De vijf maanden oude baby Rosalie stierf in een zwembad in Tilburg nadat er een geluidsbox naar beneden kwam. Wat bleek: de bouten van de box waren verroest. Sindsdien zijn zwembaden verplicht om de veiligheid van het bad structureel te laten controleren. Ook is RVS (Roestvaststaal) sindsdien landelijk verboden in het zwembad.

De Schelp

Zwembad de Schelp heeft sinds juli 2016 dan ook maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen. Zo werd al het RVS uit de makkelijk te bereiken delen van het bad vervangen. Denk aan glijbanen en het dak. De constructie van het bad stond voor komende periode op de planning. Maar onderzoek naar die constructie gooide roet in het eten: er werd roest aangetroffen. De aanpak van de constructie kwam dus te laat, en het zwembad moest per direct sluiten. Dat wil niet zeggen dat het bad meteen onveilig is. Misschien kon het nog tien jaar mee, laat de directeur weten. Maar, misschien ook niet. En als die veiligheid niet zeker is, moet het bad dicht. De directie start zo snel mogelijk met het in kaart brengen van de roestplekken. Daarna wordt pas duidelijk hoe groot het probleem is, en hoe lang de oplossing gaat duren.

Gebruikers

Gebruikers van het bad gaan tot de heropening van De Schelp naar een andere plek moeten uitwijken. En dat is een flink probleem, aangezien het bad zo'n 200.000 bezoekers heeft per jaar. "Je hebt het ook niet alleen over zwemlessen", legt wethouder Van der Weegen op de dag van de slutiting tijdens een persconferentie uit. "Er zitten zoveel verenigingen in De Schelp. En er staan wedstrijden op de planning. Voor al die mensen en activiteiten moet een oplossing komen. Het lijkt me logisch dat we die nu nog niet hebben." Het eerder open doen van het buitenbad zou wel een optie zijn, geeft de wethouder toe. "Het is eerder gedaan op andere plaatsen. Dan zetten ze een overkapping neer, zodat de zwemlessen tijdelijk buiten plaats konden vinden."

De gemeente verzocht inwoners vorige week om niet te bellen naar De Schelp met vragen over de heropening. "Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om de dienstverlening naar de gebruikers weer zoveel mogelijk op gang te brengen." Deze week komt er waarschijnlijk ook meer duidelijkheid over eventuele alternatieven en kunnen er ook antwoorden gegeven worden op andere vragen, geeft de gemeente aan.[l]

Afbeelding