Lijsttrekker Peter Hoek (SGP) ontvangt felicitaties van zijn collega-wethouder Jan Harmsen (ChristenUnie) FOTO IMAN FASE
Lijsttrekker Peter Hoek (SGP) ontvangt felicitaties van zijn collega-wethouder Jan Harmsen (ChristenUnie) FOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

SP grote verliezer bij gemeenteraadsverkiezingen

THOLEN – Dat de SGP opnieuw de grootste partij van de gemeente Tholen is geworden, verbaasde eigenlijk niemand. De stijging van de VVD en de handhaving van de CU was ook te verwachten. De grote verrassing van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 is de enorme opkomst van de PVV ten koste van vooral de SP en wat minder ook van de ABT.

DOOR FRITS SIMONS


De SGP is bij de voorlopige uitslagen veruit de grootste partij geworden en in de voorlopige uitslag behoudt de SGP zes zetels in de raad. Gevolgd door de VVD en de ChristenUnie die allebei drie zetels mogen bezetten. De PVV mag als vierde partij twee zetels bezetten, net als ABT, CDA en de combinatiepartij GroenLinks/PvdA. De SP is de grote verliezer op Tholen en behoudt nog één zetel.


Oppositie afgestraft
Kees Slager van de SP was de meest teleurgestelde persoon op de uitslagenavond in het atrium van het stadhuis te Tholen: "De oppositie is afgestraft. Het hele linkse blok valt weg en het populisme komt op ten koste van links. Ik ben enorm teleurgesteld, maar de Thoolse kiezer kiest voor een ruk naar rechts."

'De Thoolse kiezer
kiest voor een ruk
naar rechts'


Tevreden en dankbaar
Peter Kraamer en Cees Verloop van de SGP: "We zijn tevreden en dankbaar dat onze kiezers weer in groten getale zijn opgekomen zodat we opnieuw 6 zetels hebben gehaald. De uitslag vertoont in grote lijnen hetzelfde beeld als 4 jaar geleden met uitzondering van de forse zege van de PVV."

Schrik door grote winst PVV
Han van 't Hof van de ABT had niet gedacht dat de winst van de PVV zo groot zou zijn. "Gelukkig hebben we nog 2 zetels. Het had slechter gekund. Afstraffing oppositie? Zo heb ik het nog niet bekeken. Ik denk dat ik me in de afgelopen 4 jaar te netjes heb gedragen." Vincent Bosch bleef heel rustig toen duidelijk werd dat de PVV met een groot aantal stemmen ging strijken: "Het gaat goed. We hadden het wel verwacht maar het is mooi dat het nu door de cijfers bevestigd wordt. We zijn zeker bereid deel te nemen aan de coalitie en onze verantwoording te nemen."

Opbouwen
Jacques Dekkers van de combinatie PvdA/Groen Links is ondanks het verlies toch blij dat er 2 zetels zijn gehaald: "Je ziet duidelijk de teneur van de landelijke tendens terug. Dat werkt in ons nadeel. Maar we verkeren in de opbouwfase en hebben een goede campagne gevoerd. Er staan veel vrouwen op de lijst. Jammer dat het populisme opkomt op Tholen. De PVV heeft nauwelijks campagne gevoerd. Met de coalitie zullen we wel niet meedoen. Waarom zou de SGP ons er bij willen hebben?"

Heel gelukkig
Marcel Vercammen van de CU is heel gelukkig met de uitslag: "We zijn gegroeid in het aantal stemmen en hebben de 3e zetel opnieuw gehaald. De oppositie is achteruit gegaan en de PVV is sterk begonnen." Vercammen komt door deze uitslag voor het eerst in de gemeenteraad.

Positief
Arjan Deurloo is ook één van de nieuwe raadsleden. Hij komt voor de VVD in de gemeenteraad: "De uitslag is positief voor ons. We zijn op 3 zetels uitgekomen en de tweede partij geworden. Als we in de coalitie komen, komt nummer 4 van de lijst, Henk Nooteboom, er ook in. We kunnen terug kijken op een goed campagne en gaan uit van onze eigen kracht."

Informateur
Uniek is dat de informateur al bekend was voor de gemeenteraadsverkiezingen überhaupt waren begonnen. Het is dhr. Bierens uit Meliskerke. Hij is fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Zeeland. Hij kan direct aan de slag om een coalitie te vormen. [l]