De locaties zijn te herkennen aan de OPEN atelierroute vlag die buiten hangt.
De locaties zijn te herkennen aan de OPEN atelierroute vlag die buiten hangt. Foto:

Welkom bij de Thoolse kunstenaars

OPEN atelierroute gaat op 7 april weer van start

THOLEN - Zaterdag 7 april wordt de OPEN atelierroute seizoen 2018 geopend. De opening van dit 3e seizoen zal worden verricht door scheidend wethouder van Dis. Hij heeft aan de wieg gestaan van de culturele raad van de gemeente Tholen (CPT), die dit project coördineert. Voor de aanwezigen dus een mooie manier om tevens afscheid te nemen van deze bevlogen wethouder. Om 9.30 uur proosten alle deelnemers in Kunstkamer Holland Huis op een goed seizoen. Vanaf 11 uur gaan vervolgens op beide eilanden 19 deuren open voor het publiek.

De OPEN atelierroute is een initiatief van Cultuurplein Tholen en maakte in twee jaar tijd een spectaculaire groei door. De eerste route werd in 2016 geopend in Sint-Maartensdijk. Toen waren er 10 adressen waarop kunstenaars en exposities konden worden bezocht. Een jaar later was dat uitgebreid tot 14 adressen. En dit jaar kunt u gaan kijken bij 19 kunstenaars en exposities. Sinds vorig jaar is het bovendien mogelijk om in de zomermaanden het werk van een aantal deelnemende kunstenaars te bekijken in een expositie in het gemeentehuis: de Salon van Tholen.

Alle ateliers zijn de eerste zaterdag van de maand open tussen 11.00 en 16.30 uur. Om u de gelegenheid te geven een (fiets)tocht uit te stippelen langs de ateliers en exposities zijn er gratis routekaartjes beschikbaar met de adressen. Ze zijn verkrijgbaar bij de deelnemers, het gemeentehuis, verschillende campings, hotels en restaurants. Op het kaartje zijn ook monumenten aangegeven, zodat een tocht over het eiland een afwisseling van kunst, cultuur en natuur te bieden heeft. Het kaartje is te downloaden op www.cultuurpleintholen.nl. Op deze website is ook informatie te vinden over culturele evenementen in de gemeente.

De locaties zijn te herkennen aan de OPEN atelierroute vlag die buiten hangt. Sommige kunstenaars heten u ook welkom buiten de vaste openingsuren van de atelierroute. Als de vlag buiten hangt, is het atelier geopend.

Wat kunt u verwachten?

U kunt kennis maken met kunstenaars die werken met verschillende materialen en technieken. In Tholen-stad zijn dat vijf schilders in vier ateliers. Poortvliet biedt één glaskunstenaar en een expositie bij camping Kruytenburg. Scherpenisse staat op de kaart met Kunstkamer Holland Huis, waar drie kunstenaars werken in verschillende technieken en waar altijd wisselexposities zijn gerealiseerd. In Sint-Maartensdijk is één schilderatelier. Stavenisse biedt een schilder- en een beeldhouwatelier. Art-Co in Oud-Vossemeer is een atelier waar werk wordt getoond van mensen met een beperking. Creatieve ontwikkeling en coaching staat hier centraal. De grootste concentratie kunstenaars is te vinden in Sint-Annaland: maar liefst 6 kunstenaars die werken in verschillende technieken in vijf ateliers. Bovendien kunt de vaste en een wisselexpositie bezoeken in museum De Meestoof. In Sint-Philipsland opent één schilder haar deuren. Dat dit eiland meedoet aan de OPEN atelierroute dit jaar is een primeur.

Openingstijden van 7 april tot met 1 september elke eerste zaterdag van de maand van 11:00-16:30 uur Salon van Tholen: van 2 juli tot en met 31 augustus tijdens openingsuren van de gemeente en de RABObank. [l]

De locaties zijn te herkennen aan de OPEN atelierroute vlag die buiten hangt.