Deelnemers atelierhouders proosten op de start van de derde Open Atelierroute. FOTO JOSIEN MATHLENER
Deelnemers atelierhouders proosten op de start van de derde Open Atelierroute. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Negentien deelnemers bij Open Atelierroute

THOLEN – Scheidend wethouder Kees van Dis opende zaterdag in Kunstkamer Holland Huis in Scherpenisse de derde editie van de Open Atelierroute. Het initiatief van Cultuurplein Tholen (CPT) groeide in twee jaar tijd uit van tien naar negentien deelnemers. Tot en met september openen de deelnemende ateliers op elke eerste zaterdag van de maand de deuren voor publiek. Bij aanvang van het vierde seizoen presenteert CPT een speciale wandel- en fietsroute app.

DOOR JOSIEN MATHLENER

De scheidend wethouder werd bij de opening van de derde Open Atelierroute omschreven als een steun en toeverlaat voor kunst en cultuur in de gemeente Tholen. Zowel de totstandkoming van CPT als Kunstkamer Holland Huis is mede aan Van Dis te danken. Voor hem was zaterdag zijn laatste officiële handelingsdag als wethouder. Volgens Van Dis is CPT een initiatief die is ontstaan uit bezuinigingen, hervormingen en de behoefte aan kunst en cultuur. Van meet af aan maakte CPT ruimte voor innovatieve ideeën waaronder de Open Atelierroute, een project dat door CPT wordt gecoördineerd. Het initiatief groeide van tien naar veertien deelnemende ateliers. En inmiddels zijn er 19 ateliers die de komende maanden de eerste zaterdag van de maand hun deuren voor het publiek openen. Van Dis hoopt dat het CPT doorgroeit naar een zelfstandige kunst- en cultuurstichting.

Nieuw
Nieuwe deelnemers aan de Open Atelierroute zijn: Mieke van Aphen uit Poortvliet, Josien Molenaar uit Tholen, Sculptuur in de schuur uit Stavenisse, Liesbeth Romeijn uit Scherpenisse en Josje Verton uit Sint Philipsland. Het is een primeur dat een kunstenaar van het eiland Sint Philipsland meedoet aan de Open Atelierroute. Bij de ateliers kunnen belangstellenden kennis maken met kunstenaars die werken met verschillende materialen en technieken. Ook is het mogelijk om in de zomerperiode in het atrium van het gemeentehuis in Tholen de expositie 'de Salon van Tholen' het werk van verschillende deelnemende kunstenaars te bezichtigen.

App
De wethouder had de eer bekend te mogen maken dat CPT het volgende seizoen een wandel- en fietsroute app zal presenteren die de huidige Open Atelierroute combineert met historische Thoolse contouren die door auteur Kees Slager in zijn imposante boekwerk Tholen zijn beschreven. Tot deze historische pareltjes behoren onder meer de zoutkeet aan de Contr' Escarpe in Tholen, de begraafplaats in Schakerloo, de Westkerkse berg, de watertoren in Scherpenisse en de slotgracht in Sint-Maartensdijk. "De route biedt wandelaars, fietsers en zeker ook de eigen inwoners onderweg nog meer beleving. De eigen historie wordt op Tholen en Sint Philipsland zeer gewaardeerd", stelt Mariska Dijke van CPT. "We starten met een selectie van twaalf historische locaties. In de toekomst wordt dat mogelijk uitgebouwd."

'De route biedt wandelaars, fietsers en inwoners nog meer beleving'

Open
De deelnemende ateliers zijn de eerste zaterdag van de maand geopend tussen 11.00 en 16.30 uur. De locaties zijn herkenbaar aan de OPEN atelierroute vlag die op de locaties buiten hangt. Bij de deelnemers, het gemeentehuis en diverse campings, hotels en restaurants zijn gratis routekaarten beschikbaar met daarop de adressen zodat het mogelijk is een tocht langs de ateliers en exposities te plannen. Ook locaties van monumenten worden op de routekaart vermeld. De kaart is te downloaden op www.cultuurpleintholen.nl. De website biedt ook informatie over culturele evenementen in de gemeente Tholen. [l]