Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Twee jubilarissen bij jaarconcert Euterpe

SINT-MAARTENSDIJK – In de grote zaal van De Haestinge werden tijdens het jaarlijkse concert twee jubilarissen gehuldigd. Kees Vermeulen was maar liefst 65 jaar muzikant en voorzitter Erik Manneke 40 jaar. Beiden kregen de vergulden speld en de oorkonde uitgereikt door wethouder C.L. van Dis.

DOOR FRITS SIMONS


Er zit nog steeds toekomst in Euterpe want ieder jaar is er aanwas van de jeugd en zaterdagavond kon de grote zaal van De Haestinge de vele bezoekers nauwelijks bevatten. De deur bleef gelukkig open staan zodat late bezoekers met een staanplaats nog konden meegenieten. Klokslag half acht kondigden de herauten Erik, Monique en Annet met de trompet de aanvang van het concert aan.
Samenspelgroep o.l.v. Monique de Rooij


Na de opening door de voorzitter startte de samenwerkgroep met de ouverture van Mozart, die vol en harmonieus klonk. Hierna werden de nieuwe leden verwelkomd, die na een geslaagde open dag lid waren geworden: Finn, Jessie, Lois, Jens, Charissa, Linda en Jelle. De Surprise Symphony van Joseph Haydn was hierna aan de beurt. De aankondigingen werden telkens door één van de leden gedaan. De vrolijke mars Colonel Bogey van Matt Kingston en het spannende James Bond Thema waren kort en krachtig. Dat gold niet voor de Efteling Medley, die heel wat langer duurde. Op 3 november gaat de samenspelgroep twee concerten aldaar verzorgen en tussendoor kunnen alle leden genieten van alles wat de Efteling te bieden heeft. Dat kwam in de Medley dan ook duidelijk naar voren. Het slot bestond uit het bekende lied van de Luizenmoeder: Hallo allemaal.


Fanfare
Euterpe startte met het indrukwekkende Arromanches, gecomponeerd als hulde aan de helden die op die plaats een doorgang forceerden op D-Day. Hierna klonk het serene Ave Verun waarna Trimbeka iedereen verplaatste naar Gorredijk in Friesland. Het hele concert door werd de muziek verlevendigd door beelden op het grote scherm, die precies pasten bij het muzikale thema. Van een heel ander kader was het I don't know to love him uit de musical Jesus Christ Superstar, bezien door de ogen van de verrader Judas. Met het Böhmischer Traum uit Bohemen werd het eerste deel besloten.

Jubilarissen
Na de pauze werd eerst het stuk Variazone in Blue gespeeld met inderdaad heel veel variatie. De Tuba Gospel liet zien dat dat de tuba meer is dan alleen hoempa hoempa wat het trio Peter, Wil en Theo duidelijk liet horen. Toen werden de twee jubilarissen in het zonnetje gezet door wethouder Van Dis. Eerst kwam Kees Vermeulen aan de beurt. Liefst 65 jaar was hij al met de muziek bezig en behalve zijn muzikale kwaliteiten kwamen vooral ook zijn organisatorische kwaliteiten naar voren. Niets was Kees ooit te veel. Dat gold ook voor de voorzitter van Euterpe, Erik Manneke, die zijn 40-jarig jubileum vierde. Bij hem kwamen vooral zijn bestuurlijke kwaliteiten naar voren. Van Dis wist allerlei feiten vol humor aan te kaarten. Beide jubilarissen werden gehuldigd met een gulden speld en oorkonde. Bij ieder memorabel feit liet Van Dis de zaal roepen: "Hulde aan Kees of Erik." Het concert werd afgesloten met Crazy music in the air, Gloria estafette en The new colonial march. Vlak voor het laatste stuk werden, zoals gebruikelijk, de dirigenten en invallers in de bloemen gezet. [l]