Ondanks de regen werd er door de deelnemende teams fanatiek gespeeld
Ondanks de regen werd er door de deelnemende teams fanatiek gespeeld Foto: Marijn Riemens

Spanning en sensatie op velden Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Op de velden van sportvereniging Smerdiek uit Sint-Maartensdijk werd afgelopen woensdag het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi gehouden. Ondanks de regen streden de elf- en zeventallen voor iedere meter, want alle jongens en meisjes wilden niets liever dan de felbegeerde wisselbeker winnen.

DOOR MARIJN RIEMENS

Bij het jaarlijkse evenement waren als vanouds veel bezoekers aanwezig. Vaders, moeders, broertjes, zusjes en opa's en oma's waren getuige van spannende wedstrijden, die op vier verschillende velden werden gespeeld. Verdeeld over vijf verschillende poules deden dertien scholen uit de gemeente er alles aan om hun partijtjes te winnen. Zowel de voetballers die actief zijn voor een vereniging als de kinderen die af en toe op het pleintje een balletje trappen, genoten van de spanning en de strijd die het spel met zich meebracht.

Spanning

In de eerste poule vond geen finale plaats, maar won de ploeg met de meeste punten de wisselbeker. De spanning was om te snijden, want de elf spelers van De Schalm en De Casembroot verloren allebei één wedstrijd en hadden dus allebei evenveel punten. Het doelsaldo moest bepalen wie er met de beker naar huis zou gaan. Op basis daarvan werd de school uit Sint-Annaland de trotse winnaar in de categorie 'Elftallen voor jongens'.

'Ik voetbal zelf niet bij een club, dus dan is het extra leuk om mee te doen'

Bij de teams met zeven spelers werd er wel een finalewedstrijd gespeeld. In poule 2 kon niemand tippen aan de voetbalkwaliteiten van de jongens van de Sint-Anthonius uit Oud-Vossemeer. Met drie overwinningen waren zij overduidelijk de beste. Darian Mrak (12), keeper van Die Heenetrecht, kreeg tegen zijn dorpsgenoten drie doelpunten om zijn oren. Ondanks de nederlaag genoot hij met volle teugen van het toernooi. ''Ik voetbal zelf niet bij een club, dus dan is het extra leuk om mee te doen.''

De Sint-Anthonius won vervolgens in de finale met 3-1 van het tweede team van Ter Tolne. De jongens uit Tholen wonnen in de groepsfase drie van de vier wedstrijden en speelden er eentje gelijk. Met name tegen De Rieburch werd een grote uitslag neergezet, namelijk 6-0. De ploeg uit Sint-Maartensdijk wist tijdens het toernooi geen een keer het net te vinden. Verdediger Jake Desario baalde daar flink van. ''Het liep niet zo lekker. We kregen veel vrije trappen tegen en die gingen er bijna allemaal in'', aldus de tienjarige inwoner van Sint-Maartensdijk. ''Ik vind het jammer dat we niet hebben gescoord, want de laatste wedstrijd hadden we wel genoeg kansen.''

Meisjes

Bij de meisjes werd er alleen zeven tegen zeven gespeeld. De Eevliet kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zij versloegen in de finale de speelsters van De Regenboog. De meiden uit Poortvliet hadden in hun poule de beslissende wedstrijd met 4-0 van De Ark uit Oud-Vossemeer gewonnen. Spits Marit Schilperoord (10), die namens De Ark al vijf keer had gescoord, wist in die wedstrijd het net niet meer te vinden. Daardoor liepen zij en haar ploeggenoten een finaleplek mis. Toch heeft de doelpuntenmaakster het goed naar haar zin gehad. ''Ik vond het super om samen met mijn vriendinnen te voetballen'', aldus een vrolijke Marit.

Finales

De winnaars van het toernooi mogen binnenkort opnieuw het veld op. Op woensdag 16 mei wordt namelijk de regiofinale van Zeeland gespeeld. De elf spelers van De Casembroot strijden in Kloosterzande om de titel, terwijl de zeven voetballers van de Sint-Anthonius hun kunsten mogen vertonen in Bruinisse. De meiden van De Eevliet spelen de regiofinale op het sportcomplex van V.V. Wolfaartsdijk. Mocht één van de Thoolse teams winnen, dan volgt op 6 juni de districtfinale in Breda. De winnaar speelt vervolgens op woensdag 20 juni in Zeist om de felbegeerde landelijke titel van het schoolvoetbaltoernooi. [l]

Deelnemende teams

Aan het schoolvoetbaltoernooi in Sint-Maartensdijk deden de volgende scholen mee: De Casembroot uit Sint-Annaland, De Rieburch uit Sint-Maartensdijk, De Schalm uit Stavenisse, de Jenaplanschool met de Bijbel en De Eevliet uit Poortvliet, de Oosterschelde-school uit Scherpenisse, De Ark, Sint-Anthonius en Die Heenetrecht uit Oud-Vossemeer en De Veste, Ter Tolne, De Regenboog en De Kraal uit Tholen.

De jongens van basisschool De Schalm uit Stavenisse liep op doelsaldo de finale mis FOTO'S MARIJN RIEMENS