Op de Nationale Buitenlesdag leren kinderen met elkaar samenwerken. FOTO JOSIEN MATHLENER
Op de Nationale Buitenlesdag leren kinderen met elkaar samenwerken. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Buitenlesdag opnemen in het lespakket

SCHERPENISSE – De vier basisscholen in de gemeente Tholen die vorige week dinsdag deelnamen aan de derde editie van de Nationale Buitenlesdag troffen het met het mooie lenteweer. Leerlingen van OBS Oosterschelde in Scherpenisse kregen 's ochtends les op het strand en 's middags trokken de pupillen uit de groepen vijf tot en met acht het natuurgebied De Pluimpot in. Daar kregen ze onder meer les in overleven in de natuur.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Van de 202 basisscholen in Zeeland deden er 79 mee aan de Nationale Buitenlesdag. Op Tholen namen OBS Die Heenetrecht in Oud-Vossemeer, OBS Ter Tolne en SBO De Veste in Tholen en OBS Oosterschelde in Scherpenisse deel. De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en het IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie). Uit nieuw onderzoek van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) onder 1000 leerkrachten blijkt dat 89 procent van hen vaker buitenlessen zou willen hebben. Les in de buitenlucht stimuleert kinderen om te bewegen en beter samen te werken. Ook draagt het bij aan een betere concentratie. Van de leerkrachten meent 75 procent dat buiten lesgeven ten aanzien van binnen lesgeven een meerwaarde biedt. Van alle leerkrachten geeft inmiddels 30 procent minimaal een keer per maand buiten les.

Strandje
De leerkrachten, natuur- en hulpouders van de Oosterscheldeschool stapten met de leerlingen de fiets op om naar het strandje bij het natuurgebied De Pluimpot te gaan. "We heten Oosterscheldeschool en zijn momenteel bezig met het projectthema 'Water' en hebben een lespakket over de Oosterschelde. Op de Nationale Buitenlesdag kan je dan niet anders dan naar de Oosterschelde", licht leerkracht Annika de Jong de locatiekeuze toe.

'Kinderen leren actief op een positieve manier samenwerken'

's Ochtends gingen de kinderen het strand om daar kennis op te doen en langs de waterlijn op te ruimen. De midden- en bovenbouwleerlingen trokken aan het begin van de middag het natuurgebied in. De middenbouwers deden aan de hand van de leskist van NME Tholen onder andere een snuffelinspectie naar het leven in het water. De bovenbouwers moesten als 'schipbreukelingen' zien te overleven in de natuur. Daarbij scanden ze met hun zintuigen de omgeving. De kinderen moesten letten op de geluiden van dieren, voertuigen en welke geuren ze opvingen.

Structureel
Eigenlijk zou de Buitenlesdag structureel moeten worden opgenomen in het reguliere lespakket, vindt Annika. "Kinderen leren actief op een positieve manier samenwerken en verantwoording nemen voor hun leefomgeving. Meer bewegen leidt ook tot beter leren en leren in de natuur is minder saai dan uit boeken." De 11-jarige Marit genoot van de buitenles en zei er veel van te leren. "Of de leerstof nou beter blijft hangen, weet ik niet. Het is wel leuker. Misschien dat je je op school net iets meer focust, maar ik zou liever meer buitenlessen hebben." Ook het drietal Olga (12), Maaike (11) en Shanna (12), dat bezig was een vuurtje te maken, had plezier in de buitenles. Olga stelde dat je met buiten leren zeker meer leert. "Het kan altijd handig zijn dit soort dingen te kunnen als je buiten moet doorbrengen." De deelnemende scholen in Zeeland ontvingen allemaal een fruitstruik als extra stimulans om nog vaker een buitenles te geven. [l]