Harry van der Maas is blij met het contructieve overleg met de omwonenden
Harry van der Maas is blij met het contructieve overleg met de omwonenden Foto: Remko Vermunt

Fietspad langs Molendijk eind 2018 klaar

Fietspad langs Molendijk eind 2018 klaar

Harry van der Maas: 'Dit is een historisch moment op een historische plek'

OUD-VOSSEMEER - Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland heeft vrijdagmiddag samen met wethouder Jan Harmsen het officiële startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Molendijk in Oud-Vossemeer. De komende periode wordt vanaf de kern Oud-Vossemeer tot aan de Kreekweg hard gewerkt aan de aanleg van een fietspad, zodat medio december het fietspad officieel geopend kan worden.

DOOR REMKO VERMUNT

De gedeputeerde liet vrijdagmiddag even op zich wachten, maar bij zijn aankomst verontschuldigde hij zich meteen. "Ik ben wat later, maar ik wilde me natuurlijk wel aan de snelheid houden. We hebben het natuurlijk wel over verkeersveiligheid." En daarmee was meteen de toon gezet, want de Molendijk kent natuurlijk een bewogen geschiedenis. Een lange tijd stond de weg in de boeken als de gevaarlijkste weg van Zeeland en er gebeurde regelmatig ongelukken, waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vielen. Eerder werden al maatregelen getroffen om weggebruikers af te remmen. De snelheid werd verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur, er zijn snelheidsremmende maatregelen getroffen en de belijning is aangepast. Een langgekoesterde wens van zowel de provincie Zeeland als de gemeente Tholen was om een vrijliggend fietspad aan te leggen naast de Molendijk, zodat ook fietsers veiliger van A naar B kunnen.

Historisch

"We staan hier op een historische plek", vertelde Harry van der Maas. "De Molendijk is zo'n vijfhonderd jaar oud en omdat het zo'n historische dijk is, is destijds besloten om de infrastructuur hierop aan te leggen." Maar, de voertuigen werden steeds groter, denk aan trekkers, bussen en vrachtwagens. "En dat gaat eigenlijk niet over zo'n klein bochtig dijkje", stelt Van der Maas. "Daarnaast is dit een historische plek, vanwege de vele ongevallen die hier hebben plaatsgevonden en nu, nu gaan we een historische starthandeling verrichten voor de aanleg van het fietspad." De werkzaamheden zijn al een tijdje bezig. In februari van dit jaar maakte de provincie bekend dat het fietspad er na tien jaar eindelijk zou komen. De wens was er al lang, maar de provincie moest onder andere grond aankopen van een aantal omwonenden en dat liet langer op zich wachten dan op voorhand gedacht. "Dit is dan ook een prachtig moment en ik wil alle omwonenden bedanken", aldus Van der Maas. "Een boer verkoopt z'n grond niet graag en dat snap ik, maar jullie hebben allemaal constructief meegedacht zodat we de kwetsbare fietsers van de dijk kunnen halen."

Rondweg

Wethouder Jan Harmsen mocht samen met de gedeputeerde de starthandeling verrichten, maar hij wilde dit moment toch even aangrijpen om ook een ander project te bespreken. "Ik hoop dat het aanleggen van de rondweg rond Oud-Vossemeer minder lang gaat duren", stelde de wethouder. De rondweg moet er voor zorgen dat trekkers en vrachtwagens niet meer door de kern van Oud-Vossemeer hoeven te rijden. Volgens Van der Maas zijn er al tekeningen gemaakt van deze rondweg. "We weten dat verkeersveiligheid een issue is in plattelandsgemeenten, omdat er veel meer verkeer op de weg zit. Inmiddels zijn we zo ver dat iedereen vlot van A naar B kan, maar de volgende stap is iedereen vlot én veilig van A naar B laten gaan." Het volgende plan is dan ook de aanleg van een landbouwroute bij Poortvliet en pas daarna staat de aanleg van de rondweg rond Oud-Vossemeer op de planning.

Startsein

Om het startsein van het fietspad te verrichten mochten de gedeputeerde en de wethouder samen wat grond storten met een kraan. Hoewel dat niet helemaal vlekkeloos verliep, is iedereen toch tevreden met het resultaat. "Laten we afspreken dat we voor de kerst de openingshandeling verrichten van het fietspad", besluit Van der Maas. [l]

Wethouder Jan Harmsen en Harry van der Maas verrichtte de starthandeling