Volgens SP'er Kees Slager zijn er ruim vijfhonderd bomen vroegtijdig gekapt FOTO ZEEUWSE LANDSCHAP
Volgens SP'er Kees Slager zijn er ruim vijfhonderd bomen vroegtijdig gekapt FOTO ZEEUWSE LANDSCHAP Foto: Stichting het Zeeuwse Landschap

Bosje van Klompe werd te vroeg gekapt

SINT-PHILIPSLAND - Het Zeeuwse Landschap is te snel begonnen met het kappen van bomen bij het Bosje van Klompe. Dat laat de gemeente Tholen weten op vragen van Kees Slager (SP). Terwijl er nog bezwaarschriften ingediend konden worden, heeft het Zeeuwse Landschap naar verluidt zo'n 543 bomen gekapt.

DOOR REMKO VERMUNT

De natuurorganisatie kondigde eerder dit jaar al aan dat de slechte staat van de populieren en de gunstige ligging tussen andere natuurgebieden reden zijn om in het Bosje van Klompe aan het werk te gaan. De omgevingsvergunning om bomen te kappen werd aangevraagd, maar nog voor de vergunning in werking is getreden begon Het Zeeuwse Landschap al met het kappen. Naast het weghalen van de bomen, werd ook ongeveer 3,5 hectare houtopstand inclusief takmateriaal en stobben verwijderd.

Kees Slager (SP) wilde van het college van burgemeester en wethouders weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, toch zeker omdat het hier gaat om één van de oudste houtopstanden van Sint Philipsland. De gemeente laat weten dat het cluster Vergunningen en Handhaving controles uitvoert op basis van het jaarlijks vastgestelde handhavingsuitvoeringsprogramma. "Op verleende kapvergunningen wordt op basis van klachten/meldingen volgens een piepsysteem gecontroleerd. In dit specifieke geval is pas na de kap van het Bosje van Klompe een melding hiervan bij de gemeente binnengekomen. Het betrof hier een melding van een particulier." Handhaving is toen met de zaak aan de slag gegaan, maar toen was het kwaad al geschied.

Toch zijn er wel meteen acties ondernomen. Er is op ambtelijk niveau contact geweest met het Zeeuwse Landschap waarbij zij zijn gewezen op de overtreding. Daarnaast zijn controles uitgevoerd naar de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden in relatie tot de verleende omgevingsvergunning en er heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de wethouder en Stichting het Zeeuwse Landschap. "Inmiddels heeft de Stichting het Zeeuwse Landschap het college bij brief excuses aangeboden voor de verkeerde gang van zaken. Waarbij zij aangeven dat bij de planning van dit project praktische overwegingen voor hen ten onrechte leidend zijn geweest." De overtreding is daarnaast bij de politie gemeld.

Het Zeeuwse Landschap wil zorgen voor meer variatie in het gebied. Uiteindelijk zal het gebied beweid worden met koeien, met uitzondering van het overgebleven bos. Het is de bedoeling dat zich in het bos ook andere boomsoorten gaan vestigen en dat het daarmee gevarieerder en natuurlijker wordt. "Hoewel het natuurgebied er nu vooral kaal uitziet, leert de ervaring dat het zich na de werkzaamheden vlot zal ontwikkelen tot een aantrekkelijk natuurgebied." [l]