Afbeelding
Foto:

Is Koningsdag voor iedereen een vrije dag?

Koningsdag, 27 april, valt dit jaar op vrijdag en geldt in Nederland als een officiƫle feestdag. Toch is niet iedereen automatisch vrij.

Wie in loondienst is bij een bedrijf is dat waarschijnlijk wel en hij of zij krijgt op deze dag zijn salaris gewoon doorbetaald. Bij de meeste bedrijven zal daar sprake van zijn, tenzij personeel om wat voor reden dan ook deze dag niet gemist kan worden. Je kunt je voorstellen dat het in sommige branches gewoonweg niet mogelijk is om al het werk stil te leggen, denk daarbij aan de zorg en 24-uursbedrijven. Mensen die op deze dag moeten werken, moeten de aubade, de vrijmarkt, het koekhappen en de diverse Oranjefeesten helaas aan zich voorbij laten gaan.

CAO

Of een werknemer (verplicht) vrij is, wordt bepaald door de CAO, arbeidsvoorwaardenregeling of individuele arbeidsovereenkomst. Moet een werknemer werken op Koningsdag, dan kan in de CAO of arbeidsovereenkomst een bepaalde toeslag afgesproken zijn. In veel CAO's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Daarin wordt dan afgesproken of deze dag een verplichte vrije dag is en voor wiens rekening deze komt. Wie onder een bepaalde CAO valt kan zelf nagaan wat er afgesproken is over Koningsdag.

Kijk bijvoorbeeld hier eens: https://www.salaris-informatie.nl/cao-sector[l]FOTO ELLES JANSEN