Foto: Josien Mathlener

Nieuwe spelletje op activiteitenparcours

OUD-VOSSEMEER – Verschillende scholen in de gemeente Tholen namen vrijdag deel aan de inmiddels traditionele koningsspelen. De drie Oud-Vossemeerse basisscholen hadden in navolging van voorgaande jaren de handen ineen geslagen om samen een heel spelprogramma te organiseren. Zo'n 220 leerlingen van De Ark, Die Heenetrecht en Sint Anthonius namen gezamenlijk deel aan het spelparcours op de speelvelden van sportpark De Vossenberg.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Even lekker de spieren losschudden. Daarmee trapten de scholen op de zonovergoten vrijdagochtend op De Vossenberg de koningsspelen af. Elke school had een afvaardiging van twee leerlingen die het dansje voor het koningsspelenlied Fitlala van Kinderen voor Kinderen speciaal hadden ingestudeerd. Zij deden de danspassen voor hun schoolgenootjes voor. Daarna wachtte hen op de sportvelden een uitgebreid spelletjescircuit. Onder begeleiding van leerkrachten en ouders liepen de kinderen in groepjes en aan de hand van een spelparcoursoverzicht de activiteiten af. Op het spelprogramma stonden activiteiten als: kegelschoppen, beker stapelen, evenwichtsspel, loopklossenrace, hindernisbaan en de zevenmijlslaarzenrace. "We hebben als basisscholen samen de organisatie op ons genomen. De spelcommissie bestaat uit vrijwilligers van elke school", licht bovenbouwleerkracht Sandra Wijs van Die Heenetrecht uit. "Het spelletjesparcours is anders dan voorheen. We hebben er nu spelletjes als zakdoekje leggen, blikken gooien en de voetbalkooi aan toegevoegd." Nieuw in het programma waren ook het limbo dansen, boekenrace en tweetalrace met de bal.

'Het leukste vind ik
het spek happen'

Positief

De koningsspelen wordt als heel positief ervaren. Wijs: "Het is erg leuk met zijn allen, de vrijwilligers zijn enthousiast en geven aan gezellige groepjes te hebben en dat het lekker loopt. Het mooie weer draagt natuurlijk ook bij aan de positieve ervaring." Veel kinderen waren in oranje gekleed en sommigen hadden zich zelfs een oranje haardos aangemeten. Ook de leerkrachten en ouders waren voorzien van oranje accessoires. Uit de speakers klonken de vrolijke noten van zomerse liedjes over de speelvelden. Terwijl er een spelwissel plaatsvindt laat de zesjarige Tess Nelen van de Sint Anthonius weten dat ze de spelletjes erg leuk vindt. "Het leukste vind ik het spek happen!" Haar negenjarige schoolgenootje Fons van der Tuijn vindt nog voordat hij in de voetbalkooi heeft gestaan, dat al de leukste activiteit. "Maar eigenlijk vind ik alles leuk om te doen. Ik ben er blij mee dat de koningsspelen er zijn." Ook vrijwillige moeder Miranda Hagelaar genoot van de koningsspelen. "Het is heerlijk om de kinderen van alle drie de basisscholen zo samen bezig te zien en voor mezelf is het een leuk moeder-zoon ding." Zoals de koningsspelen op De Vossenberg begonnen, zo eindigden ze ook: met het dansen op het koningsspelenlied. [l]