Twee dagen kan het publiek genieten van Haiku's en Haiga's.
Twee dagen kan het publiek genieten van Haiku's en Haiga's. Foto:

Haiku's en Haiga's op de 22e Kunstroute

THOLEN – Dit jaar maken de dichters van de Kunstroute de Markt nog een beetje poëtischer. Het succes van het 'haiku-huisje' wordt dit jaar herhaald maar dan weer anders. Het haiku-huisja wordt ingericht met een selectie van gastdichters van Kunstkamers Holland Huis. Zij leveren 15 haiku's. Eigenlijk zijn dat haiga's, want ieder gedichtje wordt vergezeld door een houtsnede-afdruk.


Het 'haiku-huisje' is een samenwerking met zorgboerderij Buytengewoon. De ingezonden haiku's worden per stuk op A3-formaat getoond. Twee dagen kan het publiek genieten van deze woordkunst. Aan iedere lezer wordt gevraagd om 1 euro te doneren in de collectekist van Buytengewoon. Tijdens de opening wordt het doel van de sponsoring bekend.

De haiku wordt wel een vingerhoed vol emotie genoemd. Het is een kort gedicht dat zich kenmerkt door een beperkt aantal lettergrepen dat gebruikt mag worden. Het dichtschema bestaat uit 5-7-5 waarbij de richtlijn is dat de natuur centraal staat. Op de eerste regel ziet de poëziecommissie streng toe, maar het begrip natuur kan heel breed worden geïnterpreteerd.

Naast de haiku's konden dichters uiteraard ook het vrije gedicht aanleveren. Uit deze inzendingen wordt 'het gedicht van het jaar' gekozen. Dat gedicht wordt in de Grote Kerk voorgedragen tijdens de opening van de Kunstroute op woensdag 26 april aanstaande. Maar vooral zal het gedicht op reuzenformaat pronken vanaf de muziekkiosk.

Dit jaar is het thema van de Kunstroute 'Buutengeweun. Er kan genoten worden van vele haiku's en gedichten in ABN en Thools dialect. Verder is er een verscheidenheid aan beeldende kunst, een uitgebreid muziekprogramma en sprankelende kinderkunst.

Uitgebreide informatie is te vinden op : www.kunstroutetholen.nl

NB. Dichters kunnen hun gedicht en/of hun haiku('s) voor 2019 al aanleveren via: poezie@kunstroutetholen.nl [l]

Twee dagen kan het publiek genieten van Haiku's en Haiga's.