Afbeelding
Foto:

Hoe zit het eigenlijk met werken op Bevrijdingsdag?

Vorige week hadden we het op deze plek over de vraag of Koningsdag een vrije dag is voor iedereen. Conclusie: over het algemeen is dat wel het geval. Maar hoe zit dat eigenlijk op Bevrijdingsdag, ondanks het feit dat 5 mei dit jaar op een dag valt - zaterdag - waarop veel mensen van zich zelf al vrij zijn.

Ambtenaren, en in ieder geval Rijksambtenaren, zijn wel altijd vrij op 5 mei. Maar in tegenstelling tot Koningsdag is Bevrijdingsdag bij de meeste bedrijven geen vrije dag en dat terwijl 5 mei wel aangemerkt is als een nationale officiƫle feestdag in Nederland. De reden voor het niet vrij zijn is dat de overheid het aan de cao-partijen heeft overgelaten of zij werknemers (betaald) vrij geven op deze dag. In de meeste cao's is opgenomen dat Bevrijdingsdag een keer in de vijf jaar (het zogeheten lustrumjaar) een betaalde vrije dag is. De laatste keer dat dit het geval was, was overigens in 2015. Dit betekent in de praktijk dat de eerstvolgende keer in 2020 is. Over twee jaar valt 5 mei overigens op een dinsdag.

Wil je echt weten of je als werknemer op 5 mei wel of niet betaald vrij hebt, raadpleeg dan je cao.

Winkels

Ondernemers mogen volgens de Winkeltijdenwet hun deuren gewoon openen op Bevrijdingsdag. Het kan wel zijn dat er op deze dag gewijzigde openingstijden van kracht zijn. FOTO PIXABAY