Weet u dat Poortvliet…

- dat de naam Poortvliet betekent: ‘haven (Latijnse portus) aan een vliet’ (een waterloop). Het dorp is ontstaan aan een inbraakgeul van het riviertje de Pluimpot.

- dat het dorp voor het eerst genoemd wordt in 1203. Een zekere Lambertus bewoont dan het kasteel van Portvliete.

- dat Poortvliet de volgende bezienswaardigheden heeft: de Sint-Pancratiuskerk aan de markt,’t Ouwe Raad’’uus in de Langestraat en de korenmolen ‘De Korenaar’ (uit 1710) in de Molenstraat.

- dat de Sint-Pancratiuskerk aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog gedeeltelijk door brand is verwoest en 1585 wordt herbouwd. Rond 1650 wordt er een regenbak tegen de kerkmuur gemetseld waaruit mensen drinkwater kunnen putten.

- dat er rond 1530 een groep hervormingsgezinden in één van de molens bijeenkomt; waarschijnlijk dopers. De molenaar wordt gevangen genomen en op de pijnbank ondervraagd. Daarna worden er nog tien personen gearresteerd. Met een geldboete en belofte van ‘eerlijke verbetering’ komen ze vrij.

- dat op 9 oktober 1562 Mattheüs Jansz. in Poortvliet wegens ketterij is verbrand.

- dat in 1581 de Hervormde Gemeente haar eerste predikant krijgt in Albertus Hemco, die de gemeente dient tot 1583.

- dat het dorp rond 1840 1190 inwoners telt, van wie er 1150 tot de Hervormde Gemeente behoren.

- dat dr. C. Steenblok in 1943 een scheuring in de plaatselijke Gereformeerde Kerk veroorzaakte en in 1953 aanleiding was tot een scheuring in het landelijke kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten, waaruit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland zijn ontstaan.

- dat de drie plaatselijke christelijke gemeenten dezelfde geloofsbelijdenis(en) hebben, die verplicht(en) om voor elkaar te bidden en om het goede voor elkaar te zoeken.

M.D.Geuze, Sint-Annaland