Patrick Simons staat wél stil bij 4 mei FOTO PRIVEBEZIT
Patrick Simons staat wél stil bij 4 mei FOTO PRIVEBEZIT Foto:

Tholenaar Patrick Simons: Wel 4 mei voor mij!

THOLEN - Bijna twee jaar geleden was de maat vol voor Patrick Simons uit Tholen. Hij las een Facebookbericht van activiste Christa Noëlla waarin ze aankondigde dat jaar niet mee te doen aan de dodenherdenking, omdat er volgens haar alleen wordt stilgestaan bij de 'witte geschiedenis'. Ze riep de hashtag #Geen4meivoormij in het leven en kreeg daarmee ontzettend veel bijval. Maar niet van Patrick, hij schreef een betoog dat inmiddels al meer dan 50.000 keer is geliked en ruim 36.000 keer is gedeeld.

DOOR REMKO VERMUNT

Patrick Simons ontving twee jaar geleden talloze reacties op zijn post. Zijn Facebookbericht ging viral en werd massaal gedeeld door de mensen die dezelfde mening hebben. De afgelopen twee jaar was het weer rustig op het Facebookaccount van Simons. Tot deze week. "Ik denk dat iemand de post weer heeft gevonden, die heeft hem gedeeld en nu gaat hij weer viral", vertelt de Tholenaar. "Ik kan mijn Facebook amper openen, want hij loopt de hele tijd vast." Destijds begon Patrick zijn betoog met de zinnen: "Ik heb altijd respect gehad voor mensen die anders dachten dan ik. Sinds kort heb ik besloten daar een uitzondering op te maken." Wat Simons vooral tegen de borst stuitte was dat activiste Christa Noëlla aangeeft klaar te zijn met de hypocrisie van 'de Nederlanders' die alleen de zogenaamde witte geschiedenis herdenken.

Hypocrisie

"Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden", stelde Noëlla twee jaar geleden op Facebook. Haar gedachtegoed wordt ook dit jaar ondersteund door verschillende sympathisanten.

#Geen4meivoormij

De Facebookpagina rondom #Geen4meivoormij heeft dit jaar immers aangekondigd om te gaan demonstreren tegen de dodenherdenking in de huidige vorm. Op 4 mei willen zij op de Dam in Amsterdam een tegengeluid laten horen. "Omdat wij dit soort hypocrisie zat zijn en een signaal aan de racisten die ons land regeren willen afgeven, hebben wij daartoe besloten om op 4 mei om 20.00 een (lawaai) manifestatie te organiseren." Simons noemt de actie absurd. "Ik weet niet of het kan, maar ik zou iedereen die tijdens die twee minuten lawaai maakt oppakken. Je hebt het recht om te demonstreren, dat weet ik. Maar als je dat in die twee minuten doet, dan heb je echt geen respect voor de mensen in dit land."

Discriminatie

Volgens Simons is het juist Christa Noëlla die hiermee discrimineert: "Wij herdenken gewoon de mensen die gestorven zijn en de helden die er voor gezorgd hebben dat jij en ik in vrijheid kunnen leven en kunnen denken, zeggen en schrijven wat we willen. Jij creëert verschil tussen zwart en wit door te stellen dat we enkel witte geschiedenis herdenken." En daarmee is de maat vol voor Simons. "Ik denk op 4 mei aan al degenen die voor mijn vrijheid vochten, welke kleur, geaardheid, religie of land van afkomst ze ook hebben. Ik denk op 4 mei aan die verschrikkelijke jaren die mijn voorouders meegemaakt hebben."

Dodenherdenking

Nu dodenherdenking voor de deur staat, levert het bericht van zowel Christa Noëlle als het bericht van Patrick Simons weer de nodige reacties op. "Ik was toevallig afgelopen week aan het bedenken of ik een nieuwe post moest schrijven, maar toen ging dit opeens weer viral. Ik sta nog steeds achter deze boodschap", laat Simons weten. Hij krijgt dan ook telefoontjes vanuit het hele land. "Ik ben zelfs gevraagd om te komen praten bij bijeenkomsten, maar dat ga ik niet doen. Ik ben een schrijver, geen prater." [l]