Koningsdag Sint-Annaland, een feest van saamhorigheid

SINT-ANNALAND - “Koningsdag 2018 zit er bijna op! En wat hadden we een mooi en vol programma. Waar soms op andere plaatsen de organisatie van Koningsdag lastig of niet meer van de grond komt hebben we daar in Sint-Annaland geen last van. En dat is iets om trots op te zijn dat we als dorp zoveel voor elkaar krijgen op zo’n dag als deze.” Met die woorden opende secretaris Niels van Oudenaarde van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland zijn slotwoord rond de klok van 20:00 uur bij Streekmuseum De Meestoof, waar zojuist de optocht met versierde fietsen was aangekomen.

Hij voegde eraan toe dat het geen vanzelfsprekendheid is. Het organiseren van allerlei feestelijkheden op Koningsdag vereist veel voorbereiding en organisatie en bedankte daarbij alle verenigingen en vrijwilligers die, in welke vorm dan ook, een bijdrage hebben geleverd aan het programma. Ook het publiek werd in het zonnetje gezet, want doordat de activiteiten goed worden bezocht kan er ieder jaar weer van alles georganiseerd worden.

Van Kingsnight tot Oranjeconcert, van Kinderspelen tot Koningshuisquiz

Er was werkelijk voor ieder wat wils. De avond voorafgaand aan Koningsdag organiseerde v.v. WHS Kingsnight. Met bijna 300 bezoekers was dit een enorm succes en kon tot in de late uurtjes genoten worden van de band Tribute.

’s Avonds een vent, dan ’s ochtends ook een vent. Zo denken de inwoners van Sint-Annaland erover. Want ook de aubade was druk bezocht. Ruim 500 bezoekers, waarvan 180 schoolkinderen. School met de Bijbel organiseerde aansluitend de Kinderspelen voor beide basisscholen.

Accelerando opende om 10:00 uur de deuren van haar Maximale Rommelmarkt. Bezoekers konden heel gemakkelijk via een pendelbus bij de locatie komen en daar stond hun een breed aanbod te wachten. Naast een Boerencake-wedstrijd, welke gewonnen is door Corrie Becker, was er het Rad van Avontuur en verkoop bij opbod.

Anna Zorgt organiseerde speciaal voor alle senioren de Koningshuisquiz. Hennie Theunisse ging met de beker naar huis.

Eind van de middag konden de inwoners de stembanden losgooien bij het Setallands Oranje Meezingfestijn in De Welleveate. De organisatie was in handen van Het Schorrekoor. Daarnaast traden ook Toeval, Kir Royal en DJ Ramon op. Het was een groot succes en druk bezocht.

Om 19:00 uur startte de muzikale optocht met bijna 70 versierde fietsen. Een jury, bestaande uit de juffen Mirjam den Engelsman en Julie Diemel, beoordeelden onderweg de fietsen. In de categorie 0 t/m 3 jaar gingen Kees Moerland en Lieke Lindhout met de prijzen naar huis. In de categorie 4 t/m 6 jaar Naomi Bazen en Micha Hage, en in de categorie 7 t/m 9 jaar Danny van Vossen en Noa Gunter.

Nadat de prijzen waren uitgereikt sloot Sint-Annaland samen de dag af door de coupletten 1 en 6 van Het Wilhelmus te zingen met begeleiding van Accelerando.

De echte hekkensluiter was de Hervormde Kerk. Zaterdagavond 28 april werd het, inmiddels traditionele, Oranjeconcert in de kerk georganiseerd. En evenals andere jaren konden daar de bezoekers genieten van het eigen Chr. Sint-Annalands Mannenkoor D.E.V., maar ook van de Urker zangers Doli Deo Gloria. [l]