Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Positieve evaluatie eerste ronde pilot wasbare luiers

THOLEN - In het gemeentehuis in Tholen vond afgelopen week de evaluatie plaats van de eerste ronde van de pilot wasbare luiers. De reacties van de deelnemers zijn positief: Van de elf deelnemers gaan er negen door met het gebruik van wasbare luiers (zeven fulltime en twee parttime: bijvoorbeeld uitgezonderd de nachten of onderweg).

Tijdens de pilot hebben de deelnemers twee maanden wasbare luiers bij hun kindje(s) getest. Ze kregen een pakket met allerlei verschillende soorten wasbare luiers om te kijken wat het beste beviel. Nu de pilot is afgerond, kunnen de deelnemers die doorgaan, kiezen of ze blijven huren of willen kopen. In beide gevallen draagt de gemeente Tholen een derde deel bij in de kosten.

Tweede ronde
Vanwege het enthousiasme van de eerste groep deelnemers, is gestart met een tweede ronde. Aan deze ronde doen negen deelnemers mee. De startbijeenkomst van deze groep heeft ook donderdagavond plaatsgevonden. Ook deze deelnemers gaan enthousiast aan de slag met het ontvangen luierpakket.

Wasbare luiers
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het gebruik van wasbare luiers aanzienlijk de hoeveelheid restafval vermindert bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ze leveren ouders/verzorgers een grote besparing op (ca. € 500,- voor het eerste kind) én kinderen zijn sneller zindelijk. [l]