Tholen scoort goed op 'Rust en Ruimte'

THOLEN - De gemeente Tholen heeft onderzoek laten doen naar de woonaantrekkelijkheid van de gemeente.

DOOR REMKO VERMUNT

Tijdschrift Elsevier heeft al eerder een onderzoek gedaan naar de woonaantrekkelijkheid van Nederlandse gemeenten en in die ranglijst scoorde de gemeente Tholen niet best. Het CDA diende daarom een motie in om onderzoek te doen naar deze lage plaats. Klopt dit wel én in hoeverre is de plaats beïnvloedbaar. In een speciaal onderzoek is Tholen vergeleken met de gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Steenbergen, Reimerswaal en Kapelle.

"De gegevens blijken grotendeels te kloppen en zijn moeilijk beïnvloedbaar", laat het college nu weten. "Overigens wil de lage plaats op de ranglijst niet zeggen dat Tholen op alle indicatoren slecht scoort. Vooral op rubrieken die samenhangen met een rustige, harmonieuze omgeving en een voorziening als een basisschool scoort Tholen goed."

Tholen scoort bijvoorbeeld onder het gemiddelde bij Winkelvoorzieningen, maar scooort beter dan gemiddeld bij Veiligheid. Er wordt eveneens een goede score behaald bij Rust en Ruimte, terwijl Tholen slecht scoort op Bereikbaarheid.

"Dus voor huishoudens waarvoor kenmerken als monumentale bebouwing, rust en ruimte en weinig overlast, de bevolkingssamenstelling en saamhorigheid belangrijk zijn, levert Tholen wel degelijk een aantrekkelijke omgeving." [l]