De truckersrit van DAC  De Schutse kent dit jaar zijn 16e editie. ARCHIEFFOTO
De truckersrit van DAC De Schutse kent dit jaar zijn 16e editie. ARCHIEFFOTO Foto:

Truckersrit De Schutse in aantocht

THOLEN – Vrijwilligers van dagactiviteitencentrum De Schutse in Oud-Vossemeer houden zaterdag 2 juni alweer de 16e editie van de jaarlijkse truckersrit. Tientallen kinderen en (jong)volwassen met een beperking mogen dan 's middags met tal van vrachtwagenchauffeurs mee voor een toertocht door bijna alle kernen van de gemeente Tholen.

DOOR JOSIEN MATHLENER


Voor de deelnemers is de truckersrit ieder jaar opnieuw een geweldige happening waar ze volop van genieten.

Organisatie
Inmiddels heeft de jaarlijkse truckersrit een traditioneel karakter. De organisatie is in handen van Ella de Rooij en haar dochter Ilona Suurland. Ook Adrie en Marry Aarnoudse behoren tot het vrijwillige organisatieteam van het dagactiviteitencentrum.

Team
Inmiddels is het team uitgebreid met Willem en Jelle Aarnoudse, de zonen van Adrie en Marry. Uit het organiseren van het mobiele evenement halen ze veel voldoening. "We hebben er weer erg veel zin in", aldus Ella. "Ieder jaar opnieuw is het geweldig om de truckersrit te houden. Wanneer we de blijde gezichten zien van de deelnemers, weten we waar we het allemaal voor doen. Dat is voor ons de beste beloning die we ons kunnen wensen. Voor ons maakt het dan ook helemaal niet uit of het cliënten betreffen van Smalstad XL, De Annewas, De Schutse of thuiswonende kinderen en (jong)volwassenen met een beperking."

Present
Op zaterdagochtend 2 juni worden rond de klok van half twaalf alle vrachtwagenchauffeurs verwacht present te zijn op het terrein van De Schutse aan de Coentjesweg in Oud-Vossemeer. Een half uur later dienen de deelnemers en hun begeleiders uiterst aanwezig te zijn. Op het terrein maken de chauffeurs kennis met hun gast. Voor sommige truckers betreft het familie of een bekende die bij hen de rit zal doorbrengen. Van de deelnemers is het inmiddels algemeen bekend dat ze genieten van het moment dat ze in het zonnetje worden gezet, maar de truckers kijken er eveneens naar uit om deel uit te maken van dit bijzondere evenement. "We weten eigenlijk niet wie er meer geniet van de truckersrit, de deelnemers of de chauffeurs", zegt Ella lachend. Zo traditioneel als de truckersrit zelf is, zo traditioneel is ook de aanwezigheid van de frietkar met friet, snacks en dorstlessers. Ook zal De Parlevinker, het winkeltje in De Schutse, geopend zijn.

Begeleiding
De begeleiders van het Motor Begeleiding Team Zeeland (MBTZ) uit Ovezande vormen inmiddels een vertrouwd gezicht bij de truckersrit. Het team komt met 23 motorbegeleiders naar Tholen om de veiligheid van de truckers en die van de overige verkeersdeelnemers te waarborgen.

Veilig verloop
Net als bij de eerdere edities vraagt de organisatie om verdraagzaamheid, geduld en begrip van de medeweggebruikers voor een veilig verloop van de truckersrit. Om de deelnemers echt in de schijnwerpers te zetten, zouden de organisatoren het erg leuk vinden wanneer belangstellenden langs de route de deelnemers toezwaaien.

Route
Ella: "De truckersrit valt samen met de Havendagen in Tholen. Stichting Tholen Sterk en de organisatie van de truckersrit wilden graag samenwerken en de route via de haven laten verlopen. Uit veiligheidsoverwegingen kan dat niet doorgaan en zal de route via de Grindweg gaan." Zodra de gemeente Tholen groen licht geeft, wordt de route op de vernieuwde website, www.truckersritholen.nl, vermeld. [l]