Genieten op het water tijdens het Waterpoort Weekend FOTO DICK VERMAAS
Genieten op het water tijdens het Waterpoort Weekend FOTO DICK VERMAAS Dick Vermaas Fotografie

Grenzeloze belevingen tijdens Waterpoort Weekend

WEST-BRABANT - De eerste editie van het Waterpoort Weekend in 2017 was zo'n succes, dat een tweede editie niet uit kon blijven. Van 15 tot en met 17 juni is het daarom tijd voor een tweede editie van dit prachtige festijn. Gedurende drie dagen kunnen bezoekers genieten van allerlei activiteiten die op en rondom het Volkerak-Zoommeer gehouden worden.

DOOR REMKO VERMUNT

Vijftig Gastheren van Waterpoort en andere organisaties hebben de handen ineengeslagen om een weekend te organiseren waarbij je een uniek stukje van Nederland kan ontdekken. Waterpoort is een gebied vol water, erfgoed, Deltanatuur en Landschap. Een gebied wat leeft en waar je heerlijk tot rust kan komen. Op elf verschillende locaties in het gebied zijn tijdens dit weekend bijzondere, leuke en lekkere activiteiten te beleven verspreid over de gemeenten Tholen, Steenbergen, Halderberge, Moerdijk, Bergen op Zoom en Goeree-Overflakkee.

Activiteiten

Natuurlijk worden er tal van activiteiten op het water georganiseerd tijdens het Waterpoort Weekend. Wat denk je bijvoorbeeld van kanoën op de kreek 't Breede Gat met een heerlijke high-tea of een avondvaartocht naar het Verdronken Land van Reimerswaal? Net als vorig jaar kan je er dit jaar ook voor kiezen om mee te gaan op Zeehondensafari, maar je kan ook een rondje Krabbenkreek meepakken. Ben je gek op Spaanse dans? Leef je dan uit op één van de drie dekken van partyschip De Prinsenlander bij Salsa op het water.

Beleving

Blijf je liever met beide benen op de grond dan is er ook van alles te beleven. Laat je meenemen door het verhaal van het Gastels Laag, breng een bezoek aan fruitbedrijf Roks of loop mee tijdens de Suikerstadmars. Ben je meer een fietser? Op zaterdag 17 juni om 13.00 uur is de aftrap van de fietsroute 'Rondje Brabantse Sas'. En dat is nog niet alles, een greep uit de talloze andere activiteiten: Een Pluumpotwandeling, Thoolse streekproductenveiling, Solex-, schiet en boerengolfarrangement, Kreeften kijken en eten, Proef en beleef de Cruijslandse Kreken, een expositie over de historische tramlijn tussen Gastelsveer en Steenbergen, een cursus bierbrouwen en ga zo maar door.

Erfgoed

Waterpoort kenmerkt zich tevens door het vele erfgoed dat aanwezig in het gebied. Vooral in Moerdijk is veel te doen op het gebied van erfgoed. Beleef bijvoorbeeld de historische Stelling van Willemstad of fiets voor de eerste keer mee met de fietsroute Watersnoodroute Moerdijk. Deze fietsroute, die tijdens het Waterpoort Weekend voor het eerst kan worden gefietst, leidt langs zichtbare sporen en monumenten van de Watersnoodramp 1953.

Inschrijven

Voor het volledige programma kan je terecht op waterpoortweekend.nl. Kan je niet wachten om deel te nemen aan één van deze fantastische activiteiten? Je kunt je nu al inschrijven, dus wees er watervlug bij. Liever spontaan het weekend ingaan? Dat kan ook! Er zijn ook veel dingen te doen waar je zo kunt aanwaaien. Een aantal belevenissen is gratis, en voor een aantal wordt een vergoeding gevraagd. Op de website staat alles duidelijk vermeld. Wil je meerdere dagen genieten van het Waterpoort Weekend? Dan zijn er ook speciale overnachtingsmogelijkheden. Dus zet het in je agenda en volg @WaterpoortWerkt op Facebook!

Waterpoort

Rondom het Volkerak-Zoommeer ligt een gebied dat het waard is om te ontdekken. Een gebied met een gemeenschappelijke geschiedenis op de grens van land en water. Eens aan zee gelegen, nu rondom levendig bevaren binnenwateren.