In St. Annaland liep men vooral in familieverband.
In St. Annaland liep men vooral in familieverband. Foto: Frits Simons

Avondvierdaagsen met veel jongeren

OUD-VOSSEMEER/SINT-ANNALAND – De twee avondvierdaagsen waren in beide dorpen een groot succes. In Vosmeer verschenen 189 mensen aan de start waarvan liefst 154 kinderen van de drie basisscholen en in Stalland kwamen er 235 deelnemers opdagen en daar liep men vooral in familie- en vriendenverband.

Avondvierdaagsen met veel jongeren


DOOR FRITS SIMONS


De Wandelsportclub Vosmeer is één grote familieclub volgens bestuurslid Wout Suurland die samen met Tonny Heiboer en Jeanne Brusselaars (36e keer) de 36e Avondvierdaagse organiseren. Ze doen dat samen met de routecommissie die de wandelingen hebben uitgezet: Jan Havermans, Sjaak Etiënne en Jan van Tiggele. De deelnemers kunnen kiezen tussen 5 en 10 km. Er zijn allerlei versnaperingen en drinken en de Rabobank zorgt voor een wandeltasje met ontbijtkoek. Na vier vrolijke dagen werd donderdagavond iedereen feestelijk binnengehaald door Harmonie OVM.


Rust, ruimte en dorpse sfeer

Jacqueline Leeuwang is vanuit de Randstad in Oud-Vossemeer komen wonen. Ze heeft er nooit spijt van gehad en loopt de Avondvierdaagse samen met haar buren Bram en Thea van de Zande. Ze roemt de rust, de ruimte en de dorpse sfeer. Jacqueline: "Ik loop wel meer zoals de voorjaarstocht, de 7-dorpentocht en de snerttocht." De wandelaars zouden wel graag willen dat er minder auto's in Vosmeer kwamen zodat iedereen een eigen parkeerplaats heeft.


Goed viswater en veel vriendinnen

Matthew Bolier (9) en Noa de Regt (8) lopen mee voor de gezelligheid en natuurlijk voor de medaille. Ze lopen alle dagen mee en wonen graag op Vosmeer. Matthew: "Er is goed viswater hier". Noa: "Ik heb er veel vriendinnen."


Groot feest op de Kaoje

In Sint-Annaland wordt de jaarlijkse Avondvierdaagse altijd georganiseerd door de Activiteitencommissie van voetbalclub WHS. Die zijn erg actief want ze regelen het Sint-Nicolaasfeest, kerstbingo, oliebollenactie en doen ook altijd mee met de braderie en de winterfair. Hier wordt de Avondvierdaagse voor de 31e keer georganiseerd. Edwina Hage en Ina Rijnberg zitten bij de start en finish en zijn druk bezig met het inpakken van de medailles. Oude herinneringen komen boven: "Vroeger waren er wel meer dan 500 deelnemers en dan maakten we er een echte wedstrijd van met prachtige prijzen." Sandra Hage zet de wandelingen uit en in Stalland hebben ze veel sponsors die om de beurt in de route betrokken worden. Eén van hen is biologisch komkommerkweker Gert van Brakel die dan ook iedereen trakteert op een uiterst gezond en heerlijk komkommerhapje. Op de laatste dag was het groot feest op de Kaoje. Niet alleen de deelnemers werden ontvangen door de koninklijke harmonie Accelerando maar ook de bewoners van de Schutse, de mensen van de Annahof , de Annewas en het beroemde G-team van WHS waren van de partij.


De kreken en de haven

Johan van Vossen deed voor het eerst mee en het is hem prima bevallen: "Eigenlijk loopt mijn vrouw Imanda altijd mee maar die kon er deze keer niet bij zijn. Daarom ben ik maar meegegaan als begeleider van mijn zoon Joost. Joost had drinken en snoep bij zich. Zelf loop ik nooit zoveel maar Imanda wel. Zij is een echte wandelaarster en loopt mee met de 7-dorpentocht, de snerttocht en de halve marathon van Scheveningen." Johan is een geboren en getogen Stallander die nergens anders zou willen wonen: "Je hebt hier alle voorzieningen. Het is er mooi en rustig en er zijn ontzettend veel sociale contacten en een bloeiend verenigingsleven. Bovendien liggen we mooi centraal. Ik zou niet weten wat hier nog ontbreekt. De mooiste plekken vind ik de haven en de naburige kreken en schorren." [l]

De route ging over de brug naar Nieuw-Vossemeer. FOTO'S FRITS SIMONS