Afbeelding
Foto:

Regeltjes overboord in de zorgsector

Niet langer onzinnige klusjes en geen 5-minutenregistratie meer van handelingen die feitelijk iedere keer hetzelfde zijn?

Als het aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, zijn collega Bruno Bruins en staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis ligt, wordt werken in de zorg effectiever en daardoor leuker (voor zover het dat uiteraard nog niet was) voor personeel en daarmee ook voor de zorgbehoevende.

Actieplan

Overbodige bureaucratie moet overboord is de strekking van het actieplan '(Ont)Regel de zorg', dat de ministers en de staatssecretaris vorige week hebben gepresenteerd. Het plan zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiƫnt.

Verminderen

De administratieve lasten voor zorgverleners moeten vanaf nu elk jaar verminderen. Het gevoel van artsen en verpleegkundigen is daarbij leidend: zij moeten in hun dagelijks werk ervaren dat zij minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes.

Rapporteren

Bij verschillende zorginstellingen wordt al geƫxperimenteerd met het plan. Doordat de medewerkers op een andere manier rapporteren ontstaat er meer tijd om leuke dingen te doen met bewoners, bijvoorbeeld het maken van een wandeling of een bezoek aan de weekmarkt. FOTO SHUTTERSTOCK