Afbeelding
Foto:

Studenten wachten op het verlossende woord

THOLEN - Voor de 52 eindexamenkandidaten van het Thoolse Calvijn College zitten er twee spannende weken op. De landelijke eindexamens vonden plaats van maandag 14 mei tot en met dinsdag 29 mei. In Tholen werden echter afgelopen donderdag al de laatste examens afgenomen. "Natuur-/Scheikunde is hier het laatste examen, de overige vakken geven wij hier niet", stelt examensecretaris Nico Flikweert.

DOOR REMKO VERMUNT

De 52 leerlingen van het vmbo-gt begonnen op maandag 14 mei met het eindexamen Nederlands. "Dat is één van onze verplichte vakken. Net als wiskunde, Engels en DVPR (Dienstverlening en producten)", legt Flikweert uit. "Alleen bij wiskunde maken we soms een uitzondering, bijvoorbeeld als iemand last heeft van Dyscalculie." Het eindexamen wiskunde werd dit jaar dan ook slechts door 51 leerlingen gemaakt. Op basis van het vakkenpakket dat de leerlingen hebben gekozen, werden de overige eindexamens afgenomen met als laatste in het rijtje Natuur-/Scheikunde. "Daar doen slechts 22 leerlingen aan mee."

Geodriehoek

Volgens Flikweert zijn de afgelopen twee weken erg rustig verlopen. "Er was wat gedoe rondom de geodriehoeken. Die van de Hema zouden niet de juiste graden aangeven, maar daar heb ik geen klachten over gehad", vertelt de examensecretaris. In de afgelopen zestien jaar dat Flikweert betrokken is bij de examens is er sowieso vrij weinig schokkends gebeurd. Nog niet eens een spiekbriefje. "Bij een normale toets kan je dat proberen, maar bij een examen haal je meteen een één. Het ergste wat we hier soms meemaken is dat mensen te laat komen." Zo was er een paar jaar geleden een meisje dat zich had vergist in de tijd. "De leerlingen moeten een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Als we dan iemand missen, dan gaan we meteen bellen." Omdat je een half uur te laat mag komen, is dat voor veel leerlingen wel te halen. "Dan moeten ze wel stevig doorfietsen of ouders moeten hen snel wegbrengen." Natuurlijk horen de docenten wel eens dat een examen erg moeilijk was. "Maar daar kunnen we natuurlijk weinig mee."

Slagingspercentage
Nu de examens er voor alle leerlingen op zitten, is het afwachten geblazen. Op woensdag 13 juni krijgen de leerlingen de uitslag van hun examens en krijgen ze te horen of ze geslaagd zijn. "Daar is nooit een pijl op te trekken", stelt Flikweert. "In principe zouden ze allemaal kunnen slagen, maar ieder jaar zit er wel iemand tussen van wie je het niet had verwacht." Diegene die een herexamen moeten maken, krijgen in de week van 18 juni tijd hiervoor. "Uiteindelijk wordt er op 4 juli een gezamenlijke diploma-uitreiking gehouden voor alle geslaagden." Het slagingspercentage van het Calvijn College liegt er echter niet om. "Vorig jaar zaten we op 96 procent en de afgelopen vijftien jaar hebben we altijd boven de negentig procent gezeten."

'Ieder jaar zit er wel iemand tussen van wie je het niet had verwacht'

Klachten

Voor Pieter de Rijker, Jarmo Dekker en Anné de Boer vielen de afgelopen twee weken in ieder geval reuze mee. "Hier hebben we vier jaar voor op school gezeten, dus heel zenuwachtig zijn we niet." De jongens zijn er erg nuchter onder en staan er goed voor. "Je kan nu nog wel heel hard en snel gaan leren, maar uiteindelijk wordt het bepaald door of je goed hebt opgelet." Toch waren er wel examens die wat moeilijker waren, al verschillen de heren hierover wel van mening. "Wiskunde was wel erg moeilijk", vertelt Pieter. "Ik hoorde ook dat er tienduizend klachten zijn ingediend over de moeilijkheidsgraad van het examen." Jarmo vond daarentegen juist Engels lastiger. Toch hebben de jongens zelf geen klachten ingediend bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. "Maar je kan het natuurlijk altijd proberen." [l]