OPEN atelierroute Tholen en St. Philipsland 2 juni.
OPEN atelierroute Tholen en St. Philipsland 2 juni. Foto:

Kunst muzikaal omlijst bij de kunstenaar zelf

THOLEN/SINT PHILIPSLAND - Zaterdag 2 juni openen kunstenaars op Tholen en Sint Philipsland voor de derde keer dit jaar hun ateliers en expositieruimten voor het publiek tijdens de veel bezochte OPEN Atelierroute van Cultuurplein Tholen. Het publiek kan in Oud-Vossemeer een eigen kunstwerk maken met de Gelli plate techniek en genieten van muziek van de jeugdige Samenspelgroep van Oud-Vossemeer's Muziekvereniging.

Terwijl u geniet van de bijzondere kunst gemaakt op aardewerk (plateel schilderkunst) bij Kunstwerkplaats Art-co, geven vanaf 15.30 uur jeugdige musici van OVM een buitenconcert met vrolijke nummers als Call me maybe, oude swingnummers als Rock around the clock en ander repertoire. Alles onder leiding van Walter Siol uit Oud-Vossemeer.

Zelf aan de slag
Op 2 juni kunt u bij Kunstwerkplaats Art-co tussen 11.00 uur en 14.00 uur zelf een eigen kaart drukken met de Gelli plate techniek (ook wel monodruk). Natuurlijk kunt u de gehele middag demonstraties zien en bestaand werk bekijken, niet alleen van Rianne zelf maar ook van de kunstenaars met wie zij werkt.

Het Zeeuwse rood
Kunstwerkplaats Art-co is het kleinschalige atelier van Rianne van Duivenbode in Oud-Vossmeer. Zij werkt met bijzondere kunstenaars met een beperking en met jonge talenten, ze coacht kinderen en jongeren met behulp van creatieve technieken en verzorgt workshops voor een ieder die zich creatief wil uiten.
Rianne: 'Als kind en jongvolwassene gebruikte ik diverse materialen door elkaar en was ik dol op experimenteren. Ik tekende intuïtief en spontaan, liet me inspireren door de omgeving, m'n gevoelens en momenten uit m'n leven. Mijn opleiding volgde ik aan de Kleine Tiki in Breda en onlangs heb ik een opleiding plateel schilderen met verfpigmenten afgerond. Ik maak graag gebruik van het pigment meekrap ofwel 'het Zeeuwse rood'. Wat past beter bij Zeeland dan de warmrode kleur waarvoor deze plant de grondstof levert en die hier om die reden op grote schaal geteeld werd?'
In de Kunstwerkplaats Art-co ontstaat kunst op borden en ander aardewerk spontaan door te experimenteren, technieken te combineren en door duurzaam te willen werken. Kunst-op-bord kan in opdracht geleverd worden of uit de voorraad van het atelier.

Wat is gelli plate printing?
Met een gelli plate maak je eenvoudig de mooiste kunstwerken. Je brengt verf aan op een plaat van silicone of gelatine en rolt die uit met een zachte, rubberen roller. Vervolgens maak je eigen motieven in de natte verf en bedek je het oppervlak met een stuk papier. Je wrijft over het papier, trekt het vervolgens van de plaat en je kunstwerk is klaar!

Welke ateliers en waar?
Op de gratis routekaarten vindt u de adressen van de 19 ateliers. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemers, het gemeentehuis, campings en horecagelegenheden.
Voor meer informatie kijk op cultuurpleintholen.nl en op de facebookpagina van Cultuurplein Tholen. De ateliers zijn te herkennen aan de grijs/gele 'OPEN atelierroute'-vlaggen. U bent welkom van 11.00 uur tot 16.30 uur. [l]

OPEN atelierroute Tholen en St. Philipsland 2 juni.