Christina Briggeman met haar hond Porto FOTO REMKO VERMUNT
Christina Briggeman met haar hond Porto FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Petitie voor een hondenspeelplaats

OUD-VOSSEMEER - Als het aan Christina Briggeman ligt, komt er in het Dorpsbos van Oud-Vossemeer een HondenSpeelPlaats (HSP). Daar staat ze overigens niet alleen in, want nog 126 anderen ondertekenden samen met haar een petitie die overhandigd gaat worden aan wethouder Hoek.

DOOR REMKO VERMUNT

Al ruim een jaar speelt bij Briggeman het idee om een hondenspeelplaats te creƫren in het dorp, zelf heeft ze nu ruim een jaar een zwerfhond uit Portugal: Porto. "Op dit moment is er geen enkele plek waar de hond los mag lopen. Officieel moeten honden aangelijnd zijn in de kom van de gemeente. In het bos mag dat eigenlijk ook niet, maar dat doen we soms wel." Toch is dat volgens Briggeman erg gevaarlijk. "De honden kunnen alle kanten op en mijn hond heeft een jachtinstinct, dus als hij een konijn ruikt is 'ie weg." Dat heeft tot gevolg dat ze soms ontsnappen naar de tuinen van aangrenzende huizen, naar de begraafplaats of de Oud Vossemeersedijk en daar voor overlast zorgen.

Grasland

Daarom wil de Oud-Vossemeerse dat een deel van het bos omheind gaat worden, zodat honden hier naar hartenlust rond kunnen rennen. "Ik had geen idee waar ik moest beginnen, daarom heb ik contact opgenomen met Kees Slager en die is toen komen kijken", vertelt ze. "Het gaat om het grasland in het uiterste zuidwesten van het bos, dat grenst aan de begraafplaats en omzoond wordt door een bosrand."

Petitie

Met dit idee in haar hoofd, is Briggeman in april 2018 een petitie gestart die onder andere bij de lokale supermarkt heeft gelegen. "Dat heeft 127 handtekeningen opgeleverd, maar mensen die nog willen tekenen kunnen zich gewoon bij mij melden." Wat uiteindelijk de kosten voor de Hondenspeelplaats zullen zijn, durft Briggeman niet te zeggen. "Maar er zijn zo'n tweehonderd geregistreerde honden in Oud-Vossemeer. Van de hondenbelasting die we betalen, kan dit makkelijk gerealiseerd worden", stelt ze.

Overhandigen

Op vrijdag 8 juni om 11.00 uur mag de Oud-Vossemeerse de handtekeningen overhandigen aan de wethouder. Ze moest daarvoor opgeven hoeveel mensen er mee komen. "Maar, ik heb geen idee. Verschillende mensen hebben gezegd dat ze meekomen en zij willen ook de honden meenemen, dus dat wordt een dolle boel. En mocht de hondenspeelplaats er niet komt? Ja, dan is dat jammer. Maar we blijven moed houden."

Handtekening

Wie zijn handtekening nog onder de petitie wil zetten, kan aankloppen bij Christina Briggeman op de Weelhoeksestraat 55 in Oud-Vossemeer. "Dat mogen ook mensen zijn zonder hond." [l]