Weet u dat Scherpenisse…

- dat de naam Scherpenisse betekent: ‘een scherpe (skarpa) landtong (nisse)’; een langgerekt in het water uitstekend stuk grond. Het dorp is ontstaan bij een afgedamde zijgeul van het riviertje de Pluimpot.

- dat de naam voor het eerst genoemd wordt in 1203.

- dat in de 8e of 9e eeuw in dit gebied al mensen gewoond hebben, omdat de lage terp van de Westkerkse berg toen is opgeworpen.

- dat Scherpenisse één van de vijf eilanden is, die samen het eiland Tholen hebben gevormd en dat de buurtschappen Westkerke en Gorishoek bij het dorp behoren.

- dat er in de Scherpenissepolder drie vliedbergen geweest zijn, waarvan de oudste bewaard is gebleven: de berg bij het vroegere dorp Westkerke.

- dat het dorp de volgende bezienswaardigheden heeft: de Hervormde Kerk aan het Kerkpad, in gotische stijl; oorspronkelijk gewijd aan de maagd Maria; het Oude Raadhuis aan de Hoge Markt; de korenmolen ‘De Korenbloem’ (uit 1872) aan de Westkerkseweg en de Watertoren (uit 1922) aan de Langweg.

- dat in 1567 pastoor Jan Versteeg zijn priesterschap neerlegt en prediker van het Evangelie wordt. Met onderwijzer Jasper Erasmusz. Van Vliet en anderen vormt hij een kerkenraad en in Sint-Maartensdijk huren ze een schuur voor de ‘nyeue predikatie’.

- dat Mehavor – schuilnaam voor meester J. W. van Houdt (1892-1960) te Rijssen – een historische roman Simon Gieke, de ketter van Scherpenisse geschreven heeft, gebaseerd op archiefstukken rond het jaar 1566 (nieuwe uitgave door C. van Rijswijk in 2002).

- dat ds. D.J.Budding, hervormd predikant in Scherpenisse van 1978-1982, in 2003 een boek Ik zal raad geven geschreven heeft over ds. Johannes in zijn eerste gemeente, met autobiografische gegevens.

- dat het voorgeslacht van ondergetekende vanaf ongeveer 1700 in Scherpenisse gewoond heeft en dat hij hier voor het eerst op het eiland gepreekt heeft op Tweede Pinksterdag 1972 over Hand.2:41: drieduizend mensen werden gered. Daar gaat de HEERE God gaat mee door, ook in Scherpenisse!

M.D.Geuze, Sint-Annaland [l]