Nieuwe reddingsboot voor Thoolse Reddingsdienst

THOLEN - De Reddingsdienst Tholen heeft afgelopen zaterdag een nieuwe reddingsboot in ontvangst mogen nemen van de Veiligheidsregio.

DOOR REMKO VERMUNT

Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde kreeg de eer om tijdens de Thoolse Havendagen het nieuwe vaartuig te dopen. De nieuwe boot draagt de naam De Eendracht en moet gaan helpen bij het uitvoeren van zogenaamde SAR-taken op het Schelde-Rijnkanaal. "Dit zijn taken als bijvoorbeeld mensen van boord van een schip halen, mensen die overboord zijn geslagen, uit het water halen en zoeken op het water", aldus de Veiligheidsregio.

In een convenant uit 2017 (tussen de Veiligheidsregio Zeeland en Midden- en West-Brabant) werden afspraken gemaakt over de incidentbestrijding op het Schelde-Rijnkanaal. "In geval van een incident neemt de blusgroep Tholen de Search & Rescue (SAR-)taak en een eerste inzet bij kleine branden voor haar rekening en de brandweer in MWB de brandweertaken."

De nieuw boot is gemaakt van aluminium, weegt zo'n 3,4 ton en wordt voortgestuuwd door twee waterjets die aangedreven worden door twee motoren van ieder 258 PK. Het vaartuig is ruim negen meter lang en aan boord is plaats voor vier bemanningsleden en 20 geredden. De maximumsnelheid is 34 knopen, ruim 60 kilometer per uur. De boot heeft een actieradius van 3,5 uur op volle kracht.

De doop van de boot vond plaats in de haven van Tholen, waar ook een nieuwe boothuis wordt gerealiseerd (medio juli).