Afbeelding
Foto:

Vakantiehulpen kunnen weer aan de slag

Met de zomervakantie voor de deur kunnen vakantiekrachten de handen uit de mouwen steken. En jongeren met examens achter de rug, hebben nu al tijd voor een vakantiebaan.

Als je lekker uitgerust bent van school en ook even uitgefeest in deze zomermaanden, kun je geld verdienen met een vakantiebaan. Da's niet alleen leuk voor je portemonnee (om bijvoorbeeld te sparen voor je volgende feestje), het is ook leerzaam en je nieuwe collega's kunnen vrienden voor het leven worden.

Leeftijden en werktijden

Werken in de horeca, zorg, supermarkt of kas, vakantiewerk is er in alle soorten en maten. Maar jongeren onder de achttien jaar mogen nog niet alles doen, zoals werken met giftige stoffen en - een uitzondering daargelaten - 's nachts werken.

Jongeren van zestien en zeventien jaar mogen gemiddeld veertig uur per week werken, inclusief de tijd dat ze op school zitten. Een dienst mag maximaal negen uur duren en jongeren hebben recht op extra rusttijd.

Dertien

Volgens de wet mogen kinderen werken vanaf hun dertiende. Het begint dan met klusjes en licht, niet-industrieel werk, zoals helpen met vakkenvullen in een winkel. Kinderen van dertien en veertien jaar mogen tussen 7.00 uur en 19.00 uur maximaal zeven uur werken.

Kinderen van vijftien jaar mogen al meer, zoals kranten bezorgen en achter de kassa werken. Zij mogen op vrije dagen maximaal acht uur werken.

Jongeren van zestien en zeventien jaar mogen bijna elke soort werk doen, als het maar ongevaarlijk is. Zij mogen diensten van negen uur draaien.

Ouders

Werkgevers en ouders zijn allebei verantwoordelijk voor de naleving van de regels voor kinder- en jeugdarbeid. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan werkgevers en ouders beboeten als de regels niet worden nageleefd.

Vakantiewerk en kinderbijslag

Als je jonger bent dan zestien jaar, maakt het voor de kinderbijslag niet uit hoeveel je verdient met vakantiewerk. Kinderen van zestien en zeventien jaar mogen maximaal 1.265 euro netto per kwartaal bijverdienen, ongeacht of het kind thuis woont. Verdient een kind meer, dan vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Ook het kindgebonden budget stopt. [l]

Afbeelding