Foto 2: Belangstellenden zwaaiden onderweg enthousiast naar de truckers en de deelnemers. FOTO JOSIEN MATHLENER
Foto 2: Belangstellenden zwaaiden onderweg enthousiast naar de truckers en de deelnemers. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

'Ik ben zenuwachtig en heb de kriebels'

THOLEN – "Een heel supergave rit!" Met deze woorden keek Ella de Rooij, medeorganisator van de jaarlijkse truckerrit van dagactiviteitencentrum De Schutse in Oud-Vossemeer, zaterdagavond terug op een meer dan goed verlopen 16e editie van het mobiele evenement. 's Middags reden 86 truckers met kinderen en (jong)volwassenen met een beperking door de kernen op Tholen. Langs de route werden zij enthousiast toegezwaaid door naasten, belangstellenden en overige verkeersdeelnemers.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Tegen het einde van de ochtend parkeerden de vrachtwagenchauffeurs hun truck als vanouds aan de rand van Oud-Vossemeer, vanwaar de truckerrit zoals altijd van start gaat. Voor sommige truckers is het bijna routine, zoals voor de 29-jarige Scherpenissenaar Jaap Suurland die voor de vierde keer meereed. "Die ene dag in het jaar, waarom zou ik dat niet doen? Het is een goed initiatief en ik geniet er zelf super van, anders zou ik het niet blijven doen." Onder de deelnemers waren er eveneens bekende gezichten die elk jaar weer met een brede lach op het gezicht bij het dagactiviteitencentrum verschijnen, maar natuurlijk waren er ook nieuwe deelnemers zoals Rita Slager (12) uit Tholen. Zij deed voor het eerst mee met haar moeder Petra Lemmens als begeleidster. "Ik kwam zelf op het idee. Via een klasgenoot die eerder had meegedaan kwamen we in contact met de organisatie", aldus Rita voorafgaand aan de rit. "Ik ben best zenuwachtig, want ik heb nooit eerder in een vrachtwagen gezeten. Ik heb kriebels in mijn buik." Moeder Petra stelt dat het een geweldig en mooi evenement is: "Ik kijk er elk jaar naar uit om de deelnemers toe te zwaaien."

Puzzelen
Voor de vrijwilligers van De Schutse is het iedere keer opnieuw puzzelen hoe ze het organiseren van de truckerrit in hun dagelijkse programma inpassen. "We hebben allemaal een gezin, ons werk, et cetera. Dit is allemaal vrijwilligerswerk en achter de schermen zijn we lang en druk bezig om de truckerrit in goede banen te leiden. We begrijpen dat het evenement vragen oproept bij de truckers en de deelnemers, maar we hopen op begrip als we niet meteen reageren op vragen." Dat het veel vraagt van de organisatie, realiseert ook Rob van Dijk, de woordvoerder van de stichting MBTZ zich. Sinds jaar en dag begeleiden de motorbegeleiders van de stichting belangeloos de Thoolse truckerrit. Van Dijk: "We weten allemaal hoe het kan zijn wanneer iemand een handicap heeft. Daarom willen we graag een steentje bijdragen om de deelnemers een leuke dag te bezorgen. Het mooie van deze rit begeleiden is te zien hoeveel mensen uit hun auto stappen om te zwaaien en die blijde gezichten van de deelnemers te zien. Speciaal zijn ook de vele vrijwilligers die zich voor dit evenement beschikbaar stellen."

Verrast

Onderweg van Oud-Vossemeer naar Sint-Annaland werd de colonne verrast door de brandweer van Sint Philipsland en Sint-Annaland, die beide de trucks uitbundig begroette. De route vervolgde via Stavenisse, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet en Tholen terug richting het startpunt. "Bij leven en welzijn willen we volgend jaar Sint Philipsland weer in de route opnemen", laat Ella na afloop weten. "We hebben nu een heel supergave rit gehad die vlot en voorspoedig verliep. Er was veel begrip en medeleven van de overige
verkeersdeelnemers. Geweldig gewoon!"[l]