Heel veel kinderen liepen mee met de Avondvierdaagse
Heel veel kinderen liepen mee met de Avondvierdaagse Foto: Frits Simons

Avondvierdaagse met bijna 200 deelnemers

SINT-PHILIPSLAND – De Avondvierdaagse is nog steeds immens populair. Opnieuw was het aantal deelnemers flink gegroeid. Vrolijk werd er op los gestapt langs de zonnige wegen en paden op het mooie eiland. Vooral Carolien van de Velde had het er maar druk mee. Ze nam het stokje van haar vader, Adrie, over.

DOOR FRITS SIMONS

Bij de start en finish in Cafè 't Durp zaten Carolien en haar moeder alles te regelen. Moeder Henny wijdde haar dochter in om het allemaal zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zij kan het weten want haar man Adrie had het als secretaris 34 keer georganiseerd. Het gaat dan om de Stichting Avondvierdaagse Sint-Philipsland, die aangesloten is bij de Landelijke Bond.

Voorbereidingen

Carolien: "Er komt veel kijken bij de voorbereiding. Eerst moet je een geschikte datum zoeken want het moet ergens in de periode eind mei/begin juni vallen. Maar zijn er geen Christelijke Feestdagen en gaat de lokale basisschool niet net op kamp? Vervolgens moeten er vergunningen worden aangevraagd en contact worden gezocht met cafè 't Durp. Ook hadden we toestemming nodig van een boer om over 2 paden op zijn grond te mogen lopen. Monique van de Velde heeft intussen alle routes uitgezet en dat moet ook weer allemaal worden gereedgemaakt. Er moesten vier verkeersregelaars worden aangesteld maar die moesten wel eerst examen doen. Ook moesten er twee EHBO hulpverleners worden gecharterd, die allebei met hun fiets met een koffer achter één van de groepen aanrijden. Er zijn immers twee afstanden nl. 10 km en 5 km. De sponsors werden geregeld. We hebben er drie: Groentebroer, de Spar en De Rabobank. Elke avond moet er voor drinken worden gezorgd en elke avond is er weer een andere versnapering bij: stroopwafel, ijs of snoep. En donderdag maken we alles op want dan is het groot feest. We gaan dan in optocht vanaf het voetbalveld naar hier achter muziekvereniging Concordia aan. Bloemen, muziek en snoep. Het kan niet op," aldus een vrolijke Carolien.

Op de Philipsdam

Halverwege komen alle wandelaars elkaar tegen op de Philipsdam. Het is er een drukte van belang. Honderden bekertjes staan gereed voor de dorstige kelen en de stroopwafel gaat er goed in. Teun, Quinten, Lars en Beau zijn allemaal 7 of 8 jaar: "Wandelen is sportief en je kunt er kilo's van afvallen als het nodig is. Je bent heerlijk in de natuur en eens weg van huis." Behalve wandelen zitten ze allemaal op de voetbal want Noad'67 neemt een grote plaats in bij de jeugd. Ze willen allemaal altijd op Flipland blijven want er wordt heel veel sport georganiseerd en nergens is het lekkerder dan bij de haven en het strandje waar je heerlijk kunt zwemmen. Alle vier hebben ze één wens: een trampolinepark.

Aan de Kaoie

Bartek Krajewki (9 jaar) en Stefan Verwijs (8 jaar) doen voor de tweede keer mee met de Avondvierdaagse en ze zijn van plan om alle vier de avonden te komen: Wandelen is leuk en je blijft er fit bij. Het is ook heel gezond." Stefan wil altijd op Flipland blijven maar Bartek weet dat nog niet zeker. Ook zij zitten allebei op Noad'67 en zijn tevreden met de vele activiteiten. Het mooiste plekje is toch de Kaoie en hun wens is eveneens: een trampolinepark. Het liefst met gratis toegang.[l]

Dit jaar liepen er ruim veertig extra deelnemers mee FOTO'S FRITS SIMONS