schaakprobleem
schaakprobleem Foto:

Jeugdschaakseizoen loopt op zijn eind

BERGEN OP ZOOM - De kampioen van de jeugd seizoen 2017-2018 bij BSV is, zoals we de vorige keer gemeld hebben: Dion Winterberg. De kampioenen in de derde periode zijn voor de koningsgroep Levi Vriens, voor de torengroep David Cheng, voor de lopergroep Floor Kunst voor de paardgroep Jelte Dijkmans, voor pionnengroep A Hebe Winterberg en voor pionnengroep B Sammie van Hooijdonk. En ondanks dat nog niet alle partijen gespeeld zijn in de meisjesgroep is al wel zeker dat Hebe Winterberg zich de sterkste bij de meisjes mag noemen.

Voor het algemene jeugdkampioenschap is Dion Winterberg twee keer periodekampioen geworden en een keer tweede. Zijn naaste belager was Wouter Kunst die een keer gedeeld eerste, tweede en een keer vijfde is geworden. Levi Vriens, de winnaar van de laatste periode, werd derde. De snelste stijger is Tano van Schilt met als tweede Melissa van der Poel.

In de KO-toernooien is er nog volop spanning. In de O stap 1-poule wordt de finale gespeeld door William van Heerebeek en Wessel Jansen. Voor de KO stap 2/3 poule wordt de finale gespeeld tussen Tom Keijzer en Hebe Winterberg. De eerste partij tussen hen is al gespeeld en gewonnen door Tom. Voor de KO sap 4/4+ groep wordt de finale gespeeld tussen Levi Vriens en David Chen.

Dinsdag 12 juni zullen de laatste partijen gespeeld worden en dinsdag 19 juni is de feestelijke afsluiting van het schaakseizoen waarbij de prijzen en diploma’s worden verdeeld. In september wordt het nieuwe jeugdschaakjaar weer voort gezet op speellocatie Het Juvenaat, Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom. Voor jeugdspelers die interesse hebben het komende seizoen mee te doen kunnen contact opnemen met jeugdleider Olivier de Hert, jeugdleider@bozschaak.nl .

Vorige keer hebben we het volgende schaakprobleem gegeven: Wit: Kh2, D3, Td1, Lg2, Pd4, a2, b2, e3, g3, h4 en Zwart: Kg8, Df7, Tc7, Te8, a7, b6, d7, g7 en h7 met als opgave hoe wint wit? Welnu als volgt: Tf1, de zwarte dame moet wijken en vervolgens Tf8+ en mat volgt.

Bij het nieuwe probleem, zie diagram, zien we dat de zwarte pion bijna kan promoveren. Toch is het wit aan zet die aan het langste eind trekt. Hoe? [l]