De burgemeester kwam samen met de brandweer de winkel openen FOTO REMKO VERMUNT
De burgemeester kwam samen met de brandweer de winkel openen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Burgemeester: 'Ik had zelf ook vlam in de pan'

THOLEN - Met loeiende sirenes kwam de brandweer afgelopen donderdag, samen met burgemeester Ger van de Velde - de Wilde, naar de Eendrachtsweg 3 gereden in Tholen. Daar is donderdag een pop-up store geopend over gevaren in en om het huis en hoe je je daartegen kunt beschermen.

DOOR REMKO VERMUNT

De burgemeester is blij met de komst van de tijdelijke winkel in het hart van Tholen. "Het is belangrijk om mensen kennis te laten maken met wat er kan gebeuren in je huis én wat je er zelf tegen kan doen." De burgemeester moest eerlijk bekennen dat ook zij wel eens de fout in is gegaan. "Ik was fanatiek spek aan het bakken, toen de vlam in de pan sloeg. Ik ben toen met de pan naar buiten gelopen, terwijl je eigenlijk een deksel op de pan moet doen en het vuur uit moet zetten", legt de burgemeester uit. "En dat terwijl mijn man bij de brandweer zit."

Jong & oud

Dit soort tips kom je dan ook tegen in de pop-up store van de brandweer. "We richten ons met name op twee doelgroepen", legt Van de Velde uit. "Jonge kinderen, want jong geleerd is oud gedaan. En, we richten ons op de senioren, omdat zij toch steeds langer thuis blijven wonen en dat brengt risico's met zich mee." Zowel de basisscholen als senioren, ouderenbonden en zorginstellingen worden aangeschreven om een bezoekje te brengen aan de winkel.

Stoken

Het initiatief voor de Zeeland Veilig Pop-Up Store is afkomstig van Veiligheidsregio Zeeland. Eerder stond de store ook in Vlissingen, waar zo'n vijfduizend bezoekers langskwamen. In de pop-up store worden zes 'kamers' behandeld, zoals de slaapkamer, de berging en de keuken. Veel branden ontstaan bijvoorbeeld door de vlam in de pan, maar ook door telefoonopladers en bedlampjes. Volgens Leo de Jonge (Veiligheidsregio Zeeland) ontstaan de meeste branden in Zeeland echter door stoken. "Landelijk gezien staat koken op nummer 1, maar in Zeeland is dat stoken. Dat heeft te maken met verkeerd of slecht onderhoud aan schoorstenen én het stoken van verkeerde materialen", legt de specialist uit.

In de pop-up store kan je door middel van nieuwe technieken, zoals virtual reality, zelf ervaren hoe het is om in een brandend huis te staan. "De mensen krijgen hier een gratis brandveiligheidsadvies, maar ze krijgen ook tips. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huisnummer altijd duidelijk zichtbaar is, zodat de brandweer precies weet waar ze moeten zijn."

Openingstijden

De Zeeland Veilig Pop-up Store is wekelijks geopend op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10:00 tot 16:00, en blijft open tot 21 juli. Op aanvraag is een rondleiding of presentatie op maat voor groepen ook mogelijk buitenom de openingstijden. De entree is gratis. [l]