Bewoners Annahof op terras in Stavenisse.
Bewoners Annahof op terras in Stavenisse. Foto:

Bewoners Annahof genoten van reisje naar Watersnoodmuseum

SINT-ANNALAND - De bewonerscommissie van de Annahof, het appartementencomplex aan de haven doen telkens weer hun uiterste best om voor en met hun medebewoners een gezellige bijeenkomst te organiseren. Maar ook regelmatig een uitje. Zo gingen ze afgelopen woensdag een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

De weersomstandigheden waren perfect en zo vertrokken ze met een dertigtal bewoners en zelfs een paar introducéés om een uur 's middags met een touringcar van Tholtax richting het Zeeuwse eiland Schouwen.
Daar aangekomen werden we welkom geheten door een van de vrijwilligsters, Ria Geluk die de rondleiding gaf aan deze groep door het museum. Uiteraard waren er bij de mensen die zich de watersnoodramp nog steeds goed kunnen herinneren emotionele momenten. Niet alle medereizigers hebben de watersnoodramp meegemaakt. Voor die mensen is het juist opvallend dat vele mensen deze periode in 1953 in stilte hebben verwerkt. Wanneer je bepaalde verhalen leest en mensen hoort praten over het gene ze hebben meegemaakt wordt het pas duidelijk hoeveel verdriet er in stilte is verwerkt.

Deltawerken
Het water wordt gezien als vriend en vijand. Met de Deltawerken de afgelopen jaren is men zich sterker gaan voelen, maar bij vele mensen zal de echte angst nooit verdwijnen. Na de rondleiding werd er veel nagepraat onder het genot van een kopje koffie en een Zeeuwse bolus. Voor het vertrek werd ook het winkeltje nog goed bezocht. Toen iedereen weer in de bus had plaats genomen reden we weer richting het Thoolse land. Niet iedereen zal dit hebben ervaren, maar toch waren er zeker mensen die op een andere manier naar water keken als op de heenweg. Een ieder had zijn of haar eigen verhaal betreft de watersnoodramp en de tijd daarna. Ook al wordt er feitelijk niet bijzonder veel meer over gesproken, wel is vaak in verhalen te horen, het was vóór De Ramp of na De Ramp.

Passagiersboot
De chauffeur bracht het gezelschap vanuit Ouwerkerk met de bus naar Stavenisse. De plaats waar de meeste slachtoffers van het eiland Tholen zijn gevallen tijdens de ramp in 1953. In Stavenisse werd nog genoten in het restaurant aan de haven van een heerlijk diner. Vele kozen er voor om buiten op het terras te dineren, anderen gingen binnen zitten. Betreft de kwaliteit bleef deze keuze gelijk. Aan het einde van het diner werd de aandacht getrokken naar de Haven. Een van de passagiersboten van De Frisia kwam de haven binnen gevaren. Als afsluiting van dit bijzonder uitje werden de reizigers verzocht aan boord te komen om met deze boot naar huis te worden gevaren. Voor de bewoners van de Annahof een verrassing die ze niet zagen aankomen. Een lid van de Bewonerscommissie was op dit bijzondere idee gekomen. De buschauffeur werd nog vriendelijk bedankt en deze vond de afsluiting van dit uitje zeker ook bijzonder mooi en zwaaide zijn gasten uit die via het water werden thuisgebracht. [l]