Het college samen met Corniel van Leeuwen tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. FOTO REMKO VERMUNT
Het college samen met Corniel van Leeuwen tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

College zet ambities neer voor komende jaren

THOLEN - De gemeenteraad gaat op donderdag 5 juli met elkaar in discussie over de Kadernota 2019. Hierin staat omschreven waar het nieuwe college de komende jaren geld aan uit wil geven en waar juist op bezuinigd gaat worden. Het zegt iets over de ambities van het gemeentebestuur en de koers die ze de komende jaren willen varen. Eén van de punten in de Kadernota is het afschaffen van de hondenbelasting.

DOOR REMKO VERMUNT

Het afschaffen van de hondenbelasting werd al kort benoemd in het coalitieprogramma, maar in de Kadernota wordt er specifieker gesproken over de afschaffing. Zo wordt in 2020 het progressieve tarief voor de tweede en volgende hond afgeschaft en vervolgens wordt vanaf 2021 het tarief in vijf jaar tijd afgebouwd naar nihil. Voor 2020 wordt hier 20.000 euro voor apart gezet, voor 2021 loopt dat op naar 55.000 euro en in 2022 wordt dat 90.000 euro.

Ondermijning

De afschaffing van de hondenbelasting is uiteraard niet het enige wat het nieuwe college de komende jaren wil aanpakken. Vanaf 2019 wordt er 35.000 euro extra uitgetrokken voor iemand die zich bezig gaat houden met ondermijningszaken en woonoverlast in de gemeente Tholen. "Voor een (integrale) aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit is bij de gemeente Tholen, in tegenstelling tot andere gemeenten in het district 'Markiezaten', tot nog toe geen extra capaciteit geraamd." Maar, daar komt nu dus verandering in.

Rolbrug

Een bedrag van 6500 euro wordt vanaf nu jaarlijks apart gezet voor onderhoud aan de rolbrug voor voetgangers die aangelegd is bij het keermiddel in de haven van Tholen. De rolbrug is eigendom van de gemeente, maar het onderhoud wordt uitbesteed aan het waterschap. De gemeente verwacht hier per jaar zo'n 6500 euro aan kwijt te zijn.

Riviercruises

De gemeente Tholen heeft al langer de wens om riviercruises naar de gemeente te trekken. Om stappen te maken in deze ambities wil de gemeente aansluiten bij de Stichting Dutch Delta Cruiseport. "Zij gaan werken aan het verzilveren van kansen op de riviercruisemarkt in de zuidwestelijke delta. De riviercruisemarkt groeit hard in passagiers, schepen en uitgaven. Dit biedt enorme kansen voor regio's en gemeenten met een in potentie aantrekkelijk cruiseproduct." Voor aansluiting bij de stichting is een jaarlijkse bijdrage benodigd van 5.000 euro.

Recreatie

De riviercruises moeten bijdragen aan de promotie van Tholen en het recreatief positioneren van de gemeente Tholen in de rest van Nederland. Daar wordt in de Kadernota dan ook veel aandacht aan besteed. Zo wordt er ook 35.000 euro per jaar uitgetrokken om het het toeristische niveau, dat Tholen de afgelopen jaren heeft bereikt, te behouden. "De afgelopen jaren is Tholen door de gedane investeringen op toeristisch gebied gegroeid naar een niveau dat we minimaal willen vasthouden, maar liever nog willen verstevigen." Om dit te realiseren zijn ook de komende jaren nog investeringen nodig. "We willen inzetten op meer en betere voorzieningen op het gebied van wandelen, fietsen en (onder)watersport." De beleidsmedewerker die hiermee bezig is, is sinds 2007 niet meegegroeid met de ontwikkelingen. "In de eerste jaren was 0,5 fte voldoende voor het uitoefenen van de taken. Vanaf 2019 is 0,1 fte extra benodigd en vanaf 2021 0,3 fte."

Binnenstad

"De detailhandel maakt een moeilijke tijd mee door het nieuwe winkelen (internet)", stelt het gemeentebestuur in de Kadernota. "Dit heeft zijn weerslag op de invulling van de binnenstad. Deze ontwikkeling maakt dat herijking van de visie Binnenstad nodig is. Hiervoor is in 2021 eenmalig 18.000 euro benodigd."

Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere ambities, kosten en bezuinigingen. Het is donderdag aan de gemeenteraad om te bepalen of dit de gewenste koers is voor de komende jaren. [l]