Stichting Ekulinda kleurt Gemeente Tholen vijftig tinten paars...

THOLEN - Dinsdag 26 juni heeft Wethouder en Locoburgermeester Dhr Hoek en alle basisscholen van de Gemeente Tholen een exemplaar van het preventieve voorlichtingsboekje: Blijf van mijn ondergoed af!!! ontvangen. Dit is een exemplaar dat speciaal voor de stichting is uitgegeven ter verspreiding in Nederland en België.

De basisscholen uit de Gemeente Bergen op Zoom waren de eerste scholen van Nederland die vorig jaar de gratis boekjes toegestuurd kregen. Gemeente Tholen is inmiddels de tiende gemeente die de stichting voorziet. Dit boekje is een noodzakelijke aanvulling in de boekenkast van het basisonderwijs en is zowel preventief als bij een vermoeden van vervelende geheimpjes bij een kind in te zetten.

Stichting Ekulinda richt zich op de toekomst door in het heden al in kinderen te investeren en hoopt doormiddel van de verspreiding van deze boekjes bij te mogen dragen aan een gezondere samenleving in zijn algemeen. Misbruik, en met name langdurig seksueel misbruik, heeft een onmiskenbaar groot negatief effect op directe maar zeker ook op indirecte slachtoffers. Zelfs als de kinderen volwassen zijn geworden heeft het vaak nog een negatieve invloed op hun eigen relaties en kinderen.

Veel psychiatrische problemen, stoornissen in gedrag, verslavingen en bijvoorbeeld werkloosheid/arbeidsongeschiktheid hebben lijntjes met de gevolgen van langdurig misbruik op jonge leeftijd. Natuurlijk is misbruik niet altijd te voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat een kind weet wat het moet doen als het hen overkomt. Het is voor kinderen heel belangrijk dat ze weten dat er hulp is, en dat ze niet afhankelijk zijn van de dader. Kinderen zwijgen veel te vaak, omdat ze in de greep (bang) zijn van hun dader.

Door middel van dit eenvoudig kinderlijk, maar vooral onschuldig geschreven boekje zal een kind door de handvatten die het mee krijgt in het verhaal een stuk weerbaarder worden. Ze leren dat ze niet altijd lief hoeven te zijn en dat niet alle geheimpjes geheim hoeven te zijn. Daders selecteren hun slachtoffertjes namelijk vaak op hun gedrag en weerbaarheid. Een voorgelicht kind staat steviger in zijn of haar schoentjes en is daardoor ook minder aantrekkelijk voor een dader.

Statistieken geven diverse beelden over de frequentie van langdurig misbruik bij jonge kinderen. Deze lopen uiteen van 1 kind per klas per basisschool met langdurig misbruik, tot 1 op 4 die met misbruik in aanraking zijn of zijn geweest.

Hiervoor kan de voorlichting een hulpmiddel zijn bij eventuele vermoedens van misbruik of kan het een kind die in een soortgelijke situatie zit eindelijk de moed geven om hulp te zoeken.

Gezien de hoge aantallen en de gevolgen zou je ook denken dat er meer preventief geïnformeerd zou worden. Net zoals dat gedaan wordt met brandpreventie, EHBO of seksuele voorlichting. Daar er op jonge leeftijd vrij weinig voor wordt gedaan en er nog steeds een groot taboe op rust heeft Stichting Ekulinda het streven om heel Nederland en België te voorzien van dit boekje en wij hopen dan ook zo snel mogelijk heel Nederland en België vijftig tinten paars te kleuren…

Ieder kind gaat naar school, maar niet ieder kind is veilig thuis…

De originele boekjes zijn te bestellen bij Kaftmedia.nl. Tevens is het gratis in braille en audioversie verkrijgbaar bij de bibliotheek voor visueel gehandicapten. [l]