MontMartje en Via Rosa strijken neer op dorpsplein

OUD-VOSSEMEER - Op het dorpsplein aan de Raadhuisstraat in Oud-Vossemeer wordt zaterdag 7 juli een knusse kunst- en cultuurmarkt gehouden. Een nieuw onderdeel dit jaar is de zogenoemde 'Via Rosa', waarbij wandelaars van de zevendorpentocht worden verwelkomd in het dorp.

DOOR REMKO VERMUNT

De eerste editie van het MontMartje werd in 2017 gehouden als tegenhanger van de traditionele braderie die toen geen doorgang kon vinden. De naam MontMartje is een knipoog naar de Montmatre, het bekende kunstenaarsplein in Parijs. De entourage op het dorpsplein in Oud-Vossemeer doet in diverse opzichten denken aan die toeristische pleisterplaats. Vorig jaar was er heel veel belangstelling voor deze creatieve, culturele en meer lokale opzet. Omdat het MontMartje nu aan het begin van de zomervakantie gepland staat worden er veel toeristen verwacht die een dagje cultureel en culinair willen genieten in Oud-Vossemeer.

MontMartje

Vanaf 11.00 uur verkopen tal van lokale standhouders hun eigengemaakte spullen en zelfgemaakte kunstwerken. Tevens zijn er demonstraties en workshops en kunnen bezoekers zich laten portretteren. Op een groot podium zijn de hele dag door muzikale optredens van diverse dweilbands, het Schorrenkoor en het ensemble Toeval. Om 11.00 uur start het evenement met een modeshow met Thoolse klederdracht. De kinderen uit het dorp kunnen op de kleedjesmarkt hun overbodige spulletjes verkopen. Voor deze gelegenheid zijn het Roosevelt Informatiecentrum en de NH-kerk de hele dag toegankelijk voor het publiek. Het MontMartje wordt in de avond afgesloten met een optreden van de bekende band Go for the Groupies.

Via Rosa

Een nieuw onderdeel is de zogenoemde 'Via Rosa'. Voor het eerst sinds jaren worden alle deelnemers aan de Zevendorpentocht weer feestelijk onthaald op het dorpsplein. Ook in dit geval is door de organisatie weer een link gelegd met de alom bekende Via Gladiola waar de deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen met een bloemenhulde worden verwelkomd door familie, vrienden en bekenden. De naam Via Rosa is tevens een subtiele verwijzing naar de familie Roosevelt. De voorouders van de oud-presidenten van Amerika, Thedore en Franklin Delano Roosevelt en diens achternicht en echtgenote Eleanor Roosevelt komen uit Oud-Vossemeer. Kortom, er is op zaterdag 7 juli voor jong en oud van alles te zien en te beleven in het trotse Dorp van Roosevelt. [l]

Zevendorpentocht

Dit jaar wordt de dertigste editie gehouden van de zevendorpentocht. Er worden afstanden gelopen van 5, 10, 15, 20, 30, 40 en zelfs 50 km lang. De startsplaats is Dorpshuis de Vossenkuil in Oud-Vossemeer. Kijk voor meer informatie op www.wandelsportclubvosmeer.nl [l]