De NatuurDenkers op pad, samen met Erwin Raas van Natuurvereniging Tholen en natuurouder Maaike Dekkers.
De NatuurDenkers op pad, samen met Erwin Raas van Natuurvereniging Tholen en natuurouder Maaike Dekkers. Foto: Lianne van Koekenberg

Semih en Linde geven het goede voorbeeld

THOLEN - Zwerfafval is een veel voorkomend probleem, maar slechts weinig mensen zijn bereid om andermans afval op te ruimen. Dat geldt niet voor de negenjarige Semih en tienjarige Linde uit Tholen. Deze twee kids gaan iedere week een uur op pad onder de naam NatuurDenkers om andermans rommel op te ruimen.

DOOR REMKO VERMUNT

De twee kinderen kwamen in maart zelf met het initiatief om zwerfafval in Tholen aan te pakken. Daarbij beginnen ze rondom de basisscholen in de buurt van de Zoekweg. Ze worden ondersteund door Natuurvereniging Tholen. "De persoonlijke motivatie van deze kinderen is de eigen directe omgeving op te ruimen en vooral ook mensen en in het bijzonder kinderen zich ervan bewust te laten worden dat zwerfafval heel slecht is voor het milieu", vertelt Nancy Raas-Tophoven.

Schoon milieu

Het opruimen van het zwerfafval op Tholen zorgt niet alleen voor een beter milieu, maar het is ook gewoon fijner om te zien. In een opgeruimde stad kan je meer genieten van de planten, bomen en bloemen. "En niet te vergeten: het opeten van plastic is dodelijk voor dieren! Een plastic flesje vergaat nooit, tenzij het wordt opgeruimd, of liever: niet klakkeloos wordt weggegooid." De twee NatuurDenkers zijn inmiddels al een aantal keer op pad geweest en komen iedere keer weer terug met enorm veel afval. Een kleine ronde zorgt vaak al voor een volle vuilniszak.

Avondvierdaagse

In principe gaan Semih en Linde iedere vrijdagmiddag aan de slag. Ze beginnen om 15.15 uur voor het hek van montessorischool De Kraal en gaan dan ongeveer een uur op pad om het zwerfafval op te ruimen. Maar, ook tijdens de avondvierdaagse op Tholen zijn de twee aan de slag gegaan. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Regelmatig helpen vele kinderen hun mee en ook ouders gaan met hen op pad. "Gelukkig hebben we gemerkt dat sommige wijken al erg schoon zijn, maar ook zien we dat hoe dichter je bij de scholen komt hoe meer afval er ligt. Natuureducatie en zwerfafvalbewustzijn op scholen is dus erg belangrijk", laten de Natuurdenkers weten via Facebook. Vanwege de schoolvakantie stoppen ze er nu even mee, maar in de eerste week van het nieuwe schooljaar gaan ze weer van start.

'Een plastic flesje
vergaat nooit, tenzij
het wordt opgeruimd'

Schepnet
Niet alleen in de bosjes en op straat wordt afval geruimd. De twee kregen onlangs van natuurvereniging Tholen een groot schepnet ter ondersteuning van het mooie initiatief. Met het schepnet kunnen ze ook zwerfafval uit de vijvers halen, waardoor Tholen nog een stukje mooier wordt.

Neem ook een kijkje op hun Facebookpagina: NatuurDenkers. [l]