Met zijn stem wist Thyrone de jury te overtuigen van zijn vocale kwaliteiten. FOTO JOSIEN MATHLENER
Met zijn stem wist Thyrone de jury te overtuigen van zijn vocale kwaliteiten. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Veel variatie bij The Voice of Tholen

SCHERPENISSE – In de horecagelegenheid 't Stamineke op camping De Zeester werd zaterdag voor het derde jaar op rij de talentenshow The Voice of Tholen gehouden. Van de zeven finalisten presenteerden zich er vijf ook daadwerkelijk in de spotlights op het podium. Elke finalist zong vier nummers. De variatie van het repertoire maakte het de jury er niet makkelijk op. Toch waren de juryleden anoniem wat betreft de winnaar.

DOOR JOSIEN MATHLENER

De talentenshow draagt dan wel de titel The Voice of Tholen, maar de talenten die de bühne opklommen waren niet van Thoolse bodem. Zij kwamen uit diverse windstreken van Nederland. Kaylee uit IJsselstein mocht de spits afbijten. Met haar enthousiasme en inlevingsvermogen wist ze het eerste nummer dat zij ten gehore bracht, The Climb van Miley Syrus, op een mooie manier te vertolken. De gelegenheidsjury, bestaande uit Willem Boon, oud bestuurslid van Omroep Tholen, Marc de Jager, huidig programmamaker en bestuurslid bij Omroep Tholen en muziekliefhebster Marijke Voogt, stelde dat de topper uit de tweede halve finale met een goede eerste nummer was op komen dagen. Er was echter ook een kritische noot: het was niet constant even goed. Met het nummer Me and Ms. Jones wist Ralph uit Udenhout de aandacht van het publiek op zich gevestigd te houden. Met een heldere volume wist de Hollandse Michael Buble volgens jurylid Marijke het lied goed te brengen.

Sterretje
Na twee volwassen artiesten volgde met elf jaar het heel jonge talent Samantha, die 's ochtends nog in een theater in Amsterdam op het podium stond. Het kleine meisje is volgens jurylid Willem een sterretje in de dop. Haar eerste nummer was Homesick van Dua Lipa, waarmee ze het publiek stil kreeg. Toch was jurylid Marijke niet helemaal overtuigd. "Halverwege klonk het vloeiender dan aan het begin." Met Thyrone uit Leiden, de winnaar van de eerste halve finale, gingen de toeschouwers helemaal los. Maar met het lied De vrolijke koster van Peter Beense was het dan ook geen probleem om de sfeer er lekker in te brengen. Jurylid Marc meende dat er sprake was van een mooi, zuiver stemgeluid. Thyrone bleef met zijn andere vertolkingen in het Hollandse circuit. Rachel was de hekkensluiter. De Deurnese koos voor een pittig nummer, Valery van Amy Winehouse. Hoewel ze vol overgave zong, miste ze het rauwe stemgeluid van de in 2011 overleden jazz- en soulzangeres. Jurylid Willem vond wel dat Rachel durf had om met dit nummer te komen.

Gevarieerd
De jury had te maken met een gevarieerd programma en talenten met een uiteenlopend repertoire. Om met een nummer van Amy Winehouse te komen vond jurylid Willem best link. "Amy's stemgeluid is heel apart." Daarnaast ziet het jurylid graag dat de talenten een eigen draai geven aan nummers van bestaande artiesten. "Het is mooi als je het kunt herkennen, maar de vertolker er een eigen geluid eraan geeft." Uiteindelijk was het Thyrone die er met de winnaarstitel vandoor ging. De twintiger had volgens de jury verreweg de beste stem, al moest hij na het zingen van zijn dijenkletsers op verzoek van de jury wel nog even een rustig nummer zingen. Daarmee zorgde Thyrone voor een aangename verrassing. "Die jongen kan zo meezingen met onze Nederlandstalige artiesten."[l]