Jaap en Jo Schot geloven dat  het op termijn allemaal weer goed komt. FOTO FRITS SIMONS
Jaap en Jo Schot geloven dat het op termijn allemaal weer goed komt. FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Schot's Vishandel volledig in de as gelegd

THOLEN – De beide grondleggers van Schot's vishandel, Jaap en Jo Schot-Quist, stonden met tranen in de ogen te kijken naar de verwostende brand van Schot's Vishandel in Essen op vrijdag 27 juli. Was dan hun hele levenswerk er aan? Na een aanvankelijk flinke dip gingen hun beide kinderen (Anneke en Rini) die samen met hun echtgenoten nu de leiding hebben, er weer flink tegenaan. Alles wordt gedaan om het bedrijf met 70 standplaatsen in België weer zo snel mogelijk op orde te hebben. Jaap verleende al bijstand door 2 gekoelde viswagens op de kop te tikken.

DOOR FRITS SIMONS

In de zestiger jaren van de vorige eeuw startte Tholenaar Jaap Schot een vishandel met één wagen in Roosendaal in de wijk Kroeven. Eerst werkte hij samen met een andere Tholenaar, Jan Quist, maar later ging hij in Essen alleen verder. Hij huurde een loods en van daaruit vond de handel plaats via wagens die elke dag naar hun standplaatsen vertrokken om verse vis te verkopen. Op dit moment is Jaap er al enkele jaren mee gestopt en zetten de kinderen de zaak voort. Ook Jo was altijd actief door de boekhouding bij te houden. Het bedrijf groeide uit tot 10 moderne gekoelde viswagens met 70 standplaatsen. Er werken 38 mensen waarvan sommigen al tientallen jaren. Elke dinsdag neemt Jaap er nog een kijkje.

Grote schrik

Groot was echter de schrik toen ze op betreffende dag om half 6 het bericht kregen dat hun bedrijf in lichterlaaie stond. Jaap: "We zijn er direct heen gereden, maar de ontzetting was groot toen we de ravage aanschouwden. Het hele bedrijf lag in de puin en as en ik mocht mijn eigen terrein niet op van de brandweercommandant. Gelukkig ontfermde de buurman zich over ons en van daaruit konden we verder meeleven. Mijn zoon Rini heeft nog 1 wagen kunnen redden en Arjan de Jonge twee maar toen moesten ze stoppen wegens levensgevaar. Er liepen zeker 40 tot 60 mensen rond die allemaal een taak hadden. Behalve de brandweer en de politie liepen er allerlei mensen rond van hulpdiensten en catering en werd van alles en nog wat uitgevoerd, maar zelf kun je niets doen dan toekijken. Het is echt niet te geloven. We hadden tranen in onze ogen."

'Het is echt niet
te geloven. We
hadden tranen
in onze ogen'

Schade

De precieze schade is nog niet bekend maar die loopt in de miljoenen. Wel is intussen duidelijk geworden dat de schade is ontstaan in de nieuwste wagen. Er zou sprake zijn geweest van kortsluiting maar niemand begrijpt hoe dat mogelijk kon zijn. Intussen moet de handel wel verder gaan, anders wordt de schade alleen maar groter. Jaap: "Ik ben direct op pad gegaan voor nieuwe wagens want het is wel hoogseizoen. Gelukkig kon ik er eentje in Duitsland kopen en hebben we er nog een in België gehuurd. Maar met vijf wagens kunnen we natuurlijk niet 70 standplaatsen voorzien."

Steun uit Tholen en Essen

Dat het bedrijf van oorsprong uit Tholen stamt, was direct te merken. Jaap: "Het grote probleem is de koeling maar Johan van de Velde uit Tholen hielp ons door ruimte ter beschikking te stellen en zijn buurman Zandijk eveneens voor de nodige stroom. Maar ook de hulp uit Essen is enorm. Op allerlei manier helpen ze ons zowel uit de directe buurt als van de overheid. Het komt op termijn vast weer allemaal goed," aldus een hoopvolle Jaap Schot.[l]