Afbeelding
Foto: Josien Mathlener

Variatie van dorpsfeest aantrekkelijk voor inwoners

SINT-MAARTENSDIJK – De jaarlijkse braderie in het centrum van Sint-Maartensdijk kreeg ondanks de hoge zomertemperatuur zaterdag te maken met veel publieke belangstelling. Inwoners van Smerdiek en bewoners uit de andere Thoolse kernen wisten met velen het hart van de Smalstad te vinden. Ook toeristen die van hun vakantie genieten bij de nabij gelegen campingterreinen bezochten het buitenevenement massaal.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Aan belangstelling geen gebrek. Kort nadat het braderieparcours in het hart van Sint-Maartensdijk voor geopend was verklaard, liep het al snel vol met lokaal volk en publiek van over de brug. Voor organisator Ondernemersvereniging Smalstad was het dan ook een goed begin van de dag. Vaste bezoekers weten het: elk jaar opnieuw is er van alles te beleven op de Markt en in de aangrenzende centrumstraten. Voor nieuwe gasten is de braderie altijd een aangename verassing met veel diversiteit. Daarbij staat het Smerdiekse buitenevenement niet alleen voor een 'sla je slag' happening, maar is het ook een plek waar mensen elkaar treffen en even gezellig tussen de ruim honderd kraampjes kunnen bijkletsen. Het gebeurde dan ook geregeld dat er midden op het braderieparcours kleine clusters van bezoekers ontstonden die in een ontspannen sfeer met elkaar in gesprek waren. Het is een van de traditionele kenmerken van de braderie in Sint-Maartensdijk.

Rauzen

Vanzelfsprekend kon de jeugd weer een flink rauzen door het eigen speelgoed dat er niet meer toe doet, want als vanzelfsprekend was er genoeg ruimte om de afdankertjes aan de man te brengen. Op diverse plekken lagen er langs de braderieroute speelwaren, dvd's, kinderboeken en dergelijk uitgestald op dekens, maar voor de kinderen was het vooral een balans vinden in zichzelf beschermen tegen de zinderende zon en hun spulletjes op een aantrekkelijke manier aan een andere eigenaar te helpen. Het team van eerstehulpverleners van het Rode Kruis was ook ter plaatse om bezoekers te helpen. Met gratis waaiers voorzien preventiemaatregelen attendeerden ze de passanten erop wat ze zelf kunnen doen bij hitte. "Tot nu toe hebben we niemand hoeven bijstaan", liet eerstehulpverlener Joke de Neeff rond het middaguur weten.

Variatie

Zoals gezegd is de Smerdiekse braderie een dorpsfeest met veel variatie in aanbod, maar waarbij ook aan de kinderen wordt gedacht. Op de Markt was naast de Marktpomp een luchtkasteel gezet waar ze hun energie op kwijt konden. Vertier was er als vanouds ook te vinden aan de Haven waar de attracties te vinden waren van de jaarlijkse kermis. Niet alleen stonden daar de vertrouwde botsauto's en heartbreaker te vinden, maar ook de grijpers en suikerspinnen. De diverse terrasjes boden voldoende plek aan de bezoekers om verkoeling in de vorm van een dorstlesser te vinden. En om het hele evenement compleet te maken was er over de dag verdeeld live muziek te horen in het hart van de Smalstad. Onder andere Foligroup uit Hoogerheide voegde aan het begin van de middag op een speelse manier muziek en entertainment toe aan het braderiefestijn en later op de dag was het zanger Ricoh die tot in de vroege avonduren van zich liet horen. Daarna was het met de karaoke de beurt aan enthousiaste waaghalzen onder het publiek om de braderie met een vrolijke noot te besluiten. [l]