De Appelplukdag viel goed in de smaak FOTO JOSIEN MATHLENER
De Appelplukdag viel goed in de smaak FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Thoolse Appelplukdag valt fruitig in de smaak

SINT-MAARTENSDIJK – Fruitbedrijf Deurloo Fruit hield zaterdag voor het eerst de Thoolse Appelplukdag. Bezoekers mochten in de boomgaard aan de Groenedreef zelf appels plukken. Daarnaast waren er ook nog activiteiten als een rondje in de pluktrein tussen de fruitbomen en voor de jeugd was er een springkussen aanwezig. De Thoolse Appelplukdag was dan ook een gezellig uitje voor de hele familie.

DOOR JOSIEN MATHLENER


Belangstellenden die per auto bij het fruitbedrijf arriveerden, werden vriendelijk begeleid naar een aangrenzend stuk land dat voor de gelegenheid dienst deed als parkeerterrein. De vele bezoekers die met de fiets waren gekomen, konden hun tweewielers bij de entree parkeren. Vooral voor de kinderen die met hun ouders waren meegekomen was dat een fijne bijkomstigheid, want dan konden ze nog sneller plezier beleven aan de fruitige debuuteditie van de plukdag. Het organiserende fruitbedrijf had het weer aan zijn zijde, gezien dat ondanks de aanwezigheid van de wind en overdrijvende wolken vooral de zonneschijn de overhand had. Dat resulteerde in vele bezette stoelen rondom de tot terrastafel gepromoveerde fruitkisten. Daaraan konden de bezoekers genieten van een dorstlesser en uiteraard heerlijke huisgemaakte appeltaart.


Delcorf
Niet elk appelras is geschikt om al zo vroeg in de zomer te worden geplukt. Een Elstar bijvoorbeeld laat zich niet eerder dan in september scheiden van de boom, maar de kegelvormige Delcorf met zijn oranjerode blos en strepen is wat dat betreft een vroege vogel onder de appelrassen. En laat dat nu net de appel zijn die er zaterdag helemaal klaar voor was om te worden geplukt tijdens de Thoolse Appelplukdag. Medewerkers van het fruitbedrijf hielpen de belangstellenden die zelf in de boomgaard de handen uit de mouwen wilden steken met raad en daad op weg bij het plukken. Want zomaar het fris zoetzure en knapperige fruit van de bomen trekken was er niet bij. De 18-jarige Adrian Stoutjesdijk was een van de enthousiaste medewerkers die de nieuwbakken plukkers bijstond. 'Ik pluk al voor het vierde jaar met veel plezier appels. Het is echt leuk om te doen, maar ik wil dan ook de landbouwsector in.'

'Onze kinderen hebben
nog nooit van zo dichtbij
zoveel appels gezien'


Sappig
Dat de appels ondanks de grote droogte in de afgelopen periode toch zo sappig smaken heeft volgens Adrian vooral te maken met de aandacht die aan de appels is besteed. 'Er is vanuit het bedrijf veel zorg aan de appels besteed en ze hebben veel water gekregen via een bewateringssysteem.' Het gezin De Groen, bestaande uit moeder Carine, vader Cor en Boaz (6), Eva (4) en Ruben (0) zag op Facebook dat de Thoolse Appeldag eraan kwam.

'We vonden het een leuk uitje voor met de kinderen. We kennen de organisatoren Jan en Martine Deurloo vanuit de kerk en vinden het een heel leuk initiatief van ze. Ik heb zelf ooit op 15- jarige leeftijd zelf ook appels geplukt, maar onze kinderen hebben nog nooit van zo dichtbij zoveel appels gezien.' Met een pluktreintje - vier fruitkisten op wieltjes die worden voortgetrokken door een kleine trekker - kon ook tussen de rijen met fruitbomen door worden gereden. Vooral gezinnen met kroost maakten daar graag gebruikt van. Verder was er ook een imker aanwezig met honing en een vakkundige ambachtelijke wilgenmandenmaker. [l]