Tijdens de Oosterscheldeweek opent ook de Streekproductenveiling zijn deuren FOTO REMKO VERMUNT
Tijdens de Oosterscheldeweek opent ook de Streekproductenveiling zijn deuren FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Ontdek de Oosterschelde tijdens Oosterscheldeweek

THOLEN - Nationaal Park Oosterschelde organiseert van 8 tot en met 15 september de tiende editie van de Oosterscheldeweek. De officiële start vindt plaats op Schouwen-Duiveland, maar ook in de gemeente Tholen staan er tal van activiteiten op de planning. De gehele week wordt er met bijzondere evenementen stilgestaan bij de Oosterschelde.

DOOR REMKO VERMUNT

Zo kan je onder andere op zaterdag 15 september onder leiding van een gids van het Nationaal Park op zoek naar al het lekkers uit de Oosterschelde. Bij de Bergse Diepsluis ga je op zoek naar oesters die je direct, vers uit het water, zelf mag plukken. Denk daarnaast aan zeewieren, mossels en kokkels. "Afhankelijk van uw vondsten zal er een proeverijtje klaargemaakt worden op het strand. Verser en lekkerder kunnen deze zilte zaligheden natuurlijk niet zijn. Volgens goed Zeeuws gebruik zal bij de krukels (alikruiken) krentenbrood geserveerd worden." De gids laat zien waar de beste vindplaatsen zijn en wat eetbaar is.

Verdronken land

Eén dag eerder, op vrijdag 14 september, kan je bij de Bergse Diepsluis aansluiten bij een avondvaartocht naar het Verdronken Land van Reimerswaal. Met de Zwerver3 ontdek je de omgeving op een andere manier. "Tijdens deze tocht varen wij naar het verdronken land van Reimerswaal en Tholen-stad. Onze gids vertelt je er alles over. Een ontspannende manier om het eiland Tholen vanaf het water te ontdekken en meer te horen over de geschiedenis.

Slikken en Schorren

Niet alleen bij de Bergse Diepsluis worden evenementen georganiseerd, ook bij de schorren en slikken van Sint-Annaland kan je op pad met een gids. Staatsbosbeheer neemt je mee door de uitgestrekte schorren- en polderlandschap van Tholen, waar eb een vloed de regelmaat bepalen en zilte lucht in je neus prikkelt. "Je moet niet bang zijn voor natte voeten, want je loopt door modderige kreken en over de schorren en de slikken van Sint-Annaland. Schorren en slikken zijn wadplaten die tweemaal daags door het tij worden overspoeld." Op de schorren en slikken vind je lamsoor en zeeaster en het krioelt er van wormen, schelpdiertjes en kleine kreeftachtigen.

Streekproductenveiling

In het voorjaar en in de zomermaanden kan je op iedere woensdagochtend en -middag plaatsnemen in de authentieke bankjes van de streekproductenveiling en de klok bedienen om een goede prijs af te slaan voor het streekproduct van je wensenlijstje. Speciaal voor deze Oosterscheldeweek gaan op woensdag 12 september de deuren nogmaals open. Sinds 1887 wordt er in Nederland geveild bij afslag. In Sint-Annaland zorgen leveranciers iedere week voor verse en lekkere seizoensgroenten waaronder aardappelen, aardbeien, kersen, appels en rood fruit. Ook de zilte streekproducten zoals lamsoren en zeekraal komen aan bod. Daarnaast worden ook echte Thoolse vis, eieren, kasproducten, koekjes, Zeeuwse babbelaars, mosterd en bloemen uit de streek geveild door de veilingmeester.

Vaartocht

In de maanden juli en augustus is het iedere dinsdag mogelijk naar Zierikzee te varen vanuit Sint-Annaland. Tijdens de Oosterscheldeweek kan je ook op zondag 9 september een keer een tocht maken naar Zierikzee. Na een verblijf van twee uur vaar je weer terug naar Sint-Annaland. Deze vaartocht is te combineren met een zeehondensafari. Voor de fietsliefhebber is het mogelijk de fiets mee aan boord te nemen, en een mooie fietstocht over Schouwen Duiveland te maken. [l]

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de kosten, tijden en startlocaties op www.ontdekdeoosterschelde.nl