Thoolse monumenten openen hun deuren

THOLEN - Meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland openen in het weekend van 8 en 9 september hun deuren tijdens de Open Monumentendagen. Ook in Tholen zijn er tientallen monumenten te bezichtigen.

DOOR REMKO VERMUNT

Ieder tweede weekend van september worden in Nederland de Open Monumentendagen gehouden. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Het thema is dit jaar 'In Europa'. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt.

In de gemeente Tholen ligt de focus van de Open Monumentendagen op zaterdag 8 september. Zo is bijvoorbeeld het Ambachtsherenhuis geopend in Oud-Vossemeer, maar ook boerderij Den Roosentuyll en de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Daarnaast openen vele molens hun deuren, waaronder Molen De Hoop, De Korenbloem, De Vier Winden en De Verwachting.

Sommige monumenten zijn altijd te bezichtigen, maar er wordt niet altijd bij stilgestaan. Denk bijvoorbeeld aan de Kanonnen tegenover Parksingel 58 in Tholen of de Pomp op de Markt in Sint-Maartensdijk. Neem daarnaast een kijkje bij het stoomgemaal Oosterschelde in Poortvliet. Bij goed weer kan de schoorsteen beklommen worden. Dat levert een fraai uitzicht op over de Oosterschelde. [l]