Weet u dat Sint-Annaland....

Weet u dat Sint Annaland

- Dat het dorp zijn naam dankt aan Anna van Bourgondië (c.1435-1508). Op 6 januari 1475 krijgt ze van de Graaf van Holland toestemming om de schorren in dit gebied te bedijken; op voorwaarde dat ze aan de kust een dorp sticht.
- Dat Anna van Bourgondië het dorp aan haar schutspatroon de heilige Anna heeft gewijd. Volgens de christelijke traditie is zij de moeder van Maria, uit wie Jezus geboren is.
- Dat het dorp de bijnaam ‘Toverkot’ draagt. Rond 1930 wil de standerdmolen niet meer draaien. Tevergeefs wordt naar de oorzaak gezocht. Volgens de molenaar is het maalwerktuig betoverd.
- Dat het dorp voor een korte tijd een Kruisherenklooster heeft gehad. Het is in 1492 gebouwd. Na 1523 wordt het niet meer in de geschiedenis vermeld.
- Dat Sint-Annaland de volgende bezienswaardigheden heeft: aan Voorstraat 38 het 17e eeuwse ‘Nonnetjeshuis’, aan de Ring de Hervormde Kerk en aan de Bierensstraat: de korenmolen ‘De Vier Winden’ (uit 1847), het Weeshuis ( no.22), het vroegere Postkantoor (no.2) en het Gemeentehuis. In het laatste gebouw is sinds 1973 het streekmuseum ‘De Meestoof’ gevestigd. Verder zijn er de Standerdmolen (uit 1684) op de Molendijk en de jachthaven aan de Krabbenkreek.
- Dat er op 23 mei 1692 een grote brand heeft gewoed, waardoor 56 huizen, 34 schuren aan de Ring en aan de Voorstraat, de nieuwe meestoof en brouwerij afbranden.; gelukkig zonder verlies van mensen.
- Dat de Spaanse veldheer Mondragon in 1575 een leger van zevenduizend man rond Sint-Annaland en Sint Philipsland verzamelt om Zierikzee te veroveren. In de nacht van 28/29 september vindt de overtocht over de ondiepe Zijpe plaats en wordt de stad veroverd.
- Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog twaalf dorpsgenoten en drie Engelse militairen om het leven zijn gekomen.
- Dat de Hervormde Gemeente ontstaan is tijdens de Kerkhervorming, die zich in 1578 op het eiland Tholen voltrekt. Haar eerste predikant wordt Matthijs van den Broecke (sinds 1586). Ze krijgt de beschikking over de Sint Annakerk, een kruiskerk uit 1494.
- Dat de pijn van de kerkscheuring in de Hervormde Gemeente (2004) nog door velen gevoeld wordt. De Naam van God is daardoor onteerd en mensen zijn daardoor beschadigd. Er is verootmoediging nodig voor God én voor elkaar, tot zegen van het hele dorp. Laten we daarom bidden. Op het gebed doet God wonderen, ook vandaag!
M.D. Geuze, Sint-Annaland