Afbeelding

Buurtbemiddeling groeit als kool

THOLEN - Buurtbemiddeling groeit als kool. Het is de eerste hulp bij burenruzie. 75% van de gemeenten biedt intussen buurtbemiddeling aan hun inwoners; een kwart moet dus nog over de brug komen. In elke gemeente, groot of klein, komen burenruzies voor en stromen bij de start van buurtbemiddeling de aanmeldingen binnen. Zo ook in Tholen. Sinds de start 1 januari zijn er al zo’n 40 burenproblemen aangemeld voor bemiddeling.

Binnen WijZijn Traverse Groep wordt samengewerkt met naastgelegen gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal. Hierdoor konden in gemeente Tholen de inwoners direct vanaf de start op 1 juli gebruik maken van deze waardevolle dienst, en was het direct mogelijk de Thoolse bemiddelaars samen met ervaren bemiddelaars in te zetten op de ondersteuning van eilandbewoners bij het oplossen van burenoverlast.
Zoals ook in andere gemeenten gaat het gros van de meldingen vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Bij tuin/buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren. Pascal Vos, coördinator het project, vertelt: “zeker met dat warme weer was dit voor veel inwoners een onaangename ervaring”.

Vrijwilligers
De vrijwilligers van buurtbemiddeling ondersteunen bewoners om deze en andere soorten overlast en ergernissen samen op te lossen. Ze helpen bewoners om (weer) met elkaar in gesprek te komen en zo samen een oplossing te vinden. Vaak kan een bemiddelingsgesprek hierbij behulpzaam zijn, kan dit niet dan zijn er ook andere mogelijkheden. Wanneer (helemaal) oplossen niet lukt ondersteunen ze bewoners om anders met de situatie om te gaan. Bewoners kunnen zich direct zelf melden voor hulp bij burenproblemen via 06-40758688.
Door het doorlopende succes van buurtbemiddeling binnen Tholen is er ruimte om nieuwe bemiddelaars te verwelkomen en op te leiden. “Onze bemiddelaars zijn mensen met een sociaal hart, een basis aan communicatieve vaardigheden en interesse zich te ontwikkelen in communicatie en bemiddeling. Ze worden voor dit vrijwilligerswerk opgeleid middels een uitgebreide basistraining en nemen vervolgens regelmatig deel aan intervisies en bijscholing. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via buurtbemiddelingtholen@wijzijntraversegroep.nl [l]